Projectomschrijving

7 Stappen achter hoofdpijn

Hoofdpijn is een signaal van jouw lichaam dat vraagt om aandacht. Heb je een enkele keer hoofdpijn, dan kan extra water drinken en wat rust nemen helpen. Komt het vaker voor en/of wordt de pijn intenser, dan klopt jouw hoofd wat harder aan de deur om aandacht. Er zijn signalen die vragen om een bezoek aan de huisarts.
Hoofdpijn komt in 70% van de gevallen door spanning en stress. Door bij hoofdpijn een reis door je lichaam in 7 stappen te maken, kom je erachter waardoor deze spanning wordt veroorzaakt.

7-stappen-achter-hoofdpijn-chakra

Stap 1 Basisenergie

Wanneer blijkt dat jouw basisenergie niet in orde is, is jouw fundament niet in orde. Dit kan zich ook uiten in problemen met je inkomen of huisvesting. Je kunt moeilijk verankeren en dit geeft een onveilig gevoel met veel spanningen.

Stap 2 Spijsvertering, seksualiteit en hormonen

Heb je naast hoofdpijn ook last van je spijsvertering of problemen met seksualiteit of hormonen en vind je het moeilijk vertrouwen te hebben, dan functioneert het gebied onder je navel niet optimaal.

Stap 3 Nee-zeggen, diabetes en gewrichten

De ruimte boven je navel tot onder je middenrif heeft te maken met jouw persoonlijkheid, de ruimte die je inneemt en het gemak waarmee je ‘nee’ durft zeggen naar anderen wanneer dit nodig is. Te weinig ruimte voor jezelf kan de nodige kopzorgen en dus hoofdpijn opleveren. Ook klachten als diabetes mellitus en gewrichtsproblemen horen bij dit gebied.

Stap 4 Hart, bloedsomloop en longen

De omgeving van je hart gaat over de verbindingen die je legt met anderen. Ervaar je onvoldoende vertrouwen en veiligheid in jouw relaties, dan geeft dit stress en kan dit leiden tot hoofdpijnklachten. Je kunt daarnaast klachten van je hart, bloedsomloop of longen hebben.

Stap 5 Stembanden en schildklier

De ruimte van je keel omvat je stembanden en gaat over communicatie. Vind je het lastig je mening te uiten, dan kun je overspoeld worden door wat er vanuit de buitenwereld op je af komt. Je stem slaat als het ware vast (brok in je keel). Naast hoofdpijn door stress kun je problemen krijgen met onder andere je stembanden en schildklier.

Stap 6 Klieren en hormonen

In je hoofd tussen je wenkbrauwen zit als een antenne het zesde gebied. Je neemt hier bewust waar wat er in de buitenwereld gebeurt en wat jouw motieven zijn in reactie hierop. Erachter zit de hypofyse, de manager van hormonen en lichaamsprocessen. Binnen- en buitenwereld komen hier samen.
Ben je te sterk gefocust op de buitenwereld, dan kan het zijn dat je overmatig ‘doet’ en de neiging hebt je te verliezen in materialisme. Er is te weinig basis in jezelf waardoor je het gevoel kunt hebben geleefd te worden.
Ben je te veel gefocust op jouw binnenwereld, dan denk je veel na en ben je veel bezig met idealisme. Hierdoor kan het dagelijkse leven, het ‘doen’ en het materialisme jou niet helpen je idealen ook werkelijk neer te zetten.
Beide situaties zijn stressvol en geven in veel gevallen aanleiding voor hoofdpijn en problemen met klieren en/of hormonen.

Stap 7 Hersenstoornissen, leerproblemen, depressie en immuunsysteem

De laatste stap in deze reis vind je op je kruin en achterhoofd. Dit gebied gaat over het contact met de diepere zaken van jezelf. Functioneert deze niet goed, dan kun je naast hoofdpijn last krijgen van hersenstoornissen, leerproblemen, depressie en ziekten van het immuunsysteem.

Met bewustzijn verankerde patronen veranderen

Met reizen door je lichaam maak je contact met pijn en onverwerkte zaken. Met bijvoorbeeld klankmassage en voetreflexologie kun je door ontspanning licht laten schijnen over je klachten en pijn. Je krijgt kracht en ondertussen leer je waar jouw spanning vandaan komt en hoe je verankerde patronen kunt veranderen.

Manja Bodde, www.paradox-puur.nl

 

Gratis adviesgesprek

Interesse in meer nieuws over het thema hoofdpijn? Meld je aan voor de Inspiratiemail in de sidebar.

disclaimer