Projectomschrijving

7 Tips omgaan met hooggevoelige kinderen en jongeren

7 Tips omgaan met hooggevoelige kinderen en jongeren_zonHooggevoeligheid is een eigenschap/kwaliteit die in veel mensen aanwezig is. Ik zal me in deze blog tot kinderen en jongeren beperken, maar voor veel volwassenen zal het ook herkenbaar zijn.
Bij hooggevoeligen functioneert het energieveld op een ‘hoger’ niveau. Met ‘hoger’ bedoel ik dat zij meer van hun kosmische energie intact kunnen houden, wanneer zij geboren worden. Je kunt ook zeggen dat het energieveld van hen en de wereld waar ze vandaan komen, dunner is. Door dit fijner afgestelde energiesysteem, zijn ze gevoeliger voor prikkels en indrukken uit hun omgeving.

Hooggevoeligheid in onze huidige maatschappij

Deze kinderen zijn meer gevoelsmatig dan rationeel ingesteld. Ze hebben moeite met de logge energie van dwang en de mentale maatschappij. Deze laat namelijk weinig ruimte over voor het volgen van hun intuïtie. Ook hun open mind, die ze zo mooi bezitten, kunnen ze hierdoor minder gebruiken. Dit kan (maar hoeft natuurlijk niet) opstandig of juist teruggetrokken gedrag veroorzaken. En dat is heel jammer, want eigenlijk willen ze gewoon zichzelf zijn. Daarom hier wat tips en tools om ze hierin te begeleiden:

Tip 1: leer ze hun grenzen te verkennen

Door hun fijn afgestelde energieveld is het soms lastig hun eigen grens te voelen. Leer ze te voelen waar hun grens ligt. Speel hiermee. Je kunt ze hun energieveld laten voelen door ze in hun handen te laten wrijven. Daarna de handen wat uit elkaar te houden en de energie hiertussen te voelen, door de handen langzaam naar elkaar toe te brengen.

Tip 2: ga met ze in gesprek

Praat bijvoorbeeld over thema’s als pesten, alcohol, drugs en het zorgen voor een ander. Tot hoever zou jij hierin gaan, waar raakt het jou, wat is van jou, wat is van de ander en hoe houd je dat daar, waar ligt jouw verantwoordelijkheid.

Tip 3: wees oprecht geïnteresseerd in wie ze zijn

Hooggevoeligen voelen zich erg op hun gemak bij mensen die geïnteresseerd zijn in wat hen bezig houdt. Door hier met ze over in gesprek te gaan, gaan ze zichzelf beter kennen. En leren ze als het ware beter in contact met zichzelf te komen.

Tip 4: wees eerlijk7 Tips omgaan met hooggevoelige kinderen en jongeren_hart

Wees eerlijk in je antwoorden naar ze. Als ze vragen of je verdrietig bent en je zegt ‘nee hoor’ terwijl dat wel zo is, gaan ze hun eigen gevoel niet meer vertrouwen. Het antwoord klopt dan niet met wat zij zien en voelen. Zeg liever dat klopt, dat hij/zij het goed gezien heeft, maar dat het iets van jou is waar jij weer uit komt.

Tip 5: ik ben oké, jij bent oké

Leer ze dat iedereen de dingen anders ervaart en anders voelt en bekijkt. Dat dit oké is en ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen voelen, denken en handelen.

Tip 6: goed aarden

Oefeningen als wortels uit je voeten te laten komen en deze diep de aarde in te laten gaan, helpt ze steviger in het leven te staan. Leer ze goed contact te laten maken met hun lichaam door bijvoorbeeld te sporten, stoeien, (voeten)masseren en ademhalingsoefeningen.

Tip 7: houd je energieveld schoon

Je kunt ze vertellen dat we meer zijn dan alleen ons lichaam. Dat we een energieveld om ons hebben en dat wij daar zelf verantwoordelijk voor zijn om schoon te houden. Als ze met bijvoorbeeld hoofdpijn uit school komen, kun je ze vragen of ze eens in hun energieveld of lichaam kunnen voelen waar dit mee te maken heeft. Vraag ze dan om dit uit hun systeem te zetten.

Voor som7 Tips omgaan met hooggevoelige kinderen en jongeren_handinhandmige hooggevoelige kinderen en jongeren kan het fijn zijn om extra begeleiding te krijgen. Er zijn voor hen gespecialiseerde kindercoaches en therapeuten die hen inzicht kunnen geven en kunnen begeleiden in leren omgaan van deze prachtige eigenschappen.

 

Mariëtte Verschure, Apeldoorn                     www.therapielef.nl

Gratis adviesgesprek