Projectomschrijving

Als pijn je leven beheerst

Wanneer je altijd pijn hebt, beïnvloedt dat je leven in al zijn aspecten. Het kost veel energie en kan je nog maar aan een ding denken: “hoe kom ik van de pijn af?”. Je gaat naar doktoren, maar zij kunnen op een gegeven moment niets meer voor je doen om de pijn weg te nemen of te verlichten. In deze blog lees je hoe je meer grip krijgt op je pijn en hoe je de kwaliteit van leven kunt vergroten, als pijn je leven beheerst.

Functie van pijn

Pijn heeft een functie. Het is een signaal dat ergens in ons lichaam iets mis gaat. Pijn beschermt ons tegen het lopen van risico’s en het beschadigen van het lichaam. Zonder pijn zouden we al snel sterven. De sensatie van pijn zorgt ervoor dat we wegblijven van de bron van pijn. Maar bij chronische pijn is er geen sprake van beschadiging. Het is een alarmsysteem dat niet meer uitgaat. Normaal gesproken maakt pijn ons alert op soortgelijke situaties in de toekomst. Bovendien weet je dat het overgaat, geneest. Chronische pijn heeft grote invloed op het leven. Het bepaalt je humeur, je energie, relaties, werk, vriendschappen en hobby’s. Pijn kan maken dat je je machteloos voelt of dat je uit angst bewegingen of situaties vermijdt.

Hyperstimulatie tegen pijn

Talloze onderzoeken laten zien dat reflexzonetherapie en massage helpt bij pijn en de kwaliteit van leven verbetert. Met fMRI-scans is aangetoond dat drukpunten op de voet, op verschillende plekken activiteit geven in de hersenen. Ook in de kernen die verbonden zijn met ons hormonaal stelsel en de emoties. Een gerichte krachtige prikkel of hyperstimulatie stimuleert het brein en het zenuwstelsel om weer in balans te komen. Dat is hoe reflexzonetherapie werkt. Een onderzoek onder ouderen met pijn laat zien dat ook handmassage effectief kan zijn. Handmassage stimuleert de zenuwen in het ruggenmerg, waardoor de pijn afneemt. Tegelijkertijd stimuleert massage de bloedtoevoer naar de handen en het hoofd.

Terug in je lichaam

Pijn geeft vaak een hogere spierspanning, bewust ontspannen is daarom belangrijk. Beweging remt het pijnsysteem, verbetert de doorbloeding en ademhaling, geeft afleiding en energie. Daarbij kan je denken aan Chi Neng Chi Gong, yoga of een ontspannen wandeling.
Ook kan je je voeding onder de loep nemen: het aandeel groenten en fruit over de dag vergroten en het aandeel koolhydraten verminderen. Zorg voor extra omega-3 vetzuren uit vette vis, noten en zaden. (Blad)groenten, tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren bevatten GABA, dat overactiviteit in het zenuwstelsel remt. GABA wordt door orthomoleculair therapeuten onder andere ingezet bij fibromyalgie.

Oormassage

Ten slotte kan je je oren masseren. Op de bank, in bed voor het slapen gaan. Je hebt ze altijd bij de hand. Twee Chinese drukpunten op het oor helpen tegen stress en pijn.

als-pijn-je-leven-beheerst

  1. Nulpunt: brengt het lichaam in balans.
  2. Shen men: werkt tegen stress, pijn, spanning, angst, slapeloosheid en extreme gevoeligheid.

Reflexzonetherapie laat zeer goede resultaten zien bij pijn en ontspanning. Mensen vertellen mij regelmatig dat ze het gevoel hebben weer in hun lichaam te komen; het lichaamsbewustzijn neemt toe. Het lichaam bezit het wonderlijke vermogen om zichzelf te helpen. Reflexmassage van handen, voeten en oren is een beproefde methode waarvan de geschiedenis duizenden jaren terug gaat.

Karine de Laat, www.therapie-renkum.nl

Bronnen:
Cino K., Aromatherapy Hand Massage for Older Adults with Chronic Pain Living in Long-Term Care, Dissertation, ADELPHI UNIVERSITY School of Nursing, New York, 2013
Van Cranenburgh, B., Pijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, deel 3, Elsevier 2000

Gratis adviesgesprek