Projectomschrijving

Anijsmelk lekker en gezond

Het is herfst en het wordt weer frisser en dan denk ik terug aan de tijd dat ik weleens anijsmelk dronk. Heerlijk, de donkere dagen en het gure herfstweer om dan gezellig binnen iets warms te drinken. Ik hield niet van melk, maar met een anijsblokje erin, dronk ik het af en toe wel. De anijs maakte het lekker. Maar is anijsmelk wel gezond?

Wat vertelt Marry over anijs

“De anijsplant (Pimpinella anisum) behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant wordt al gebruikt in het oude Mesopotamië (6000 v. Chr.) als specerij en als massageolie. Karel de Grote liet de anijsplant in zijn edict (zijn voorschrift dat iedereen bepaalde planten moest planten) opnemen om zijn eetlustopwekkende en bacteriedodende eigenschappen. De zoete smaak en geur verdrijven slecht ruikende adem en was daarom een geliefd kruid bij romantische afspraakjes. De anijs is ook een onderdeel van het in de achttiende eeuw veel voorkomende drankje absint.

Het sianijsmelk-lekker-en-gezondkkelvormige zaad met een klein staartje kennen wij nog, gedompeld in roze of blauwe suiker, bij de geboorte van een baby. Wat oorspronkelijk bedoeld was voor de kraamvrouw, geven wij tegenwoordig aan de kraamvisite. Deze lekkere smaak gaat over in de moedermelk en bevordert de zuigreflex bij de baby. Het verhoogt de opname van bepaalde mineralen, onder andere ijzer. Maar let op, het stimuleert de baarmoeder en is licht bloed verdunnend. Tijdens de zwangerschap niet gebruiken, na de bevalling wel.

Culinair en medicinaal

De zaden bevatten een hoog percentage etherische olie, maar ook ijzer, calcium en magnesium. De zaden en olie kun je, zowel culinair als medicinaal, inzetten. De gemalen zaden en de daaruit gewonnen etherische olie met een aangenaam zoet, venkelachtig aroma, geeft winterse snoeperijen, zoals taai taai en kruidnoten, hun karakteristieke geur.

Anijs kan ondersteunen bij:

  • het ontkrampen van luchtwegen
  • het oplossen van slijm
  • het verbeteren van de werking van de maag
  • het oplossen van buikkrampen en winderigheid

De werkstof anethol is hiervoor verantwoordelijk. Je gebruikt nooit zuivere anijsolie. Het heeft een zodanig krachtige werking, dat het sterk verdund moet worden.
De geoogste en gedroogde bladeren en de stengel voeg je toe aan soepen, sauzen, groenten en smoothies. Bewaar de ongemalen zaden én het blad in het donker, luchtdicht verpakt om het aroma zo lang mogelijk te bewaren.”

Nu ik weet dat mijn lichaam niet goed op zuivel reageert (ik had vroeger niet voor niets een afkeer van koemelk), drink ik liever een zuivelvrij anijsdrankje.

Recept alternatieve anijsmelk van Marry

Als alternatief voor melk, kun je een granenmelk nemen. Het is heel gemakkelijk om zelf havermelk te maken.

Voor 1 liter havermelk heb je nodig:

  • 1 kop zachte havermout (gestoomde, geplette haver)
  • 2 kopjes koud water

Pureer dit in de blender of met een staafmixer.

Daarna voeg je toe:

  • snufje ongewassen zeezout
  • 1 theelepel ahornsiroop

Wanneer je deze melk in de koelkast bewaart, dan bezinkt het zetmeel, maar als je even roert, heb je weer melk. De havermelk is één week houdbaar in de koelkast.

Om hier anijsmelk van te maken neem je 1 eetlepel (gekneusde) anijszaadjes. Deze zaadjes laat je circa 5 minuten trekken in een beetje water. Daarna warm je dit samen met de havermelk op. Nu heb je een heerlijk, inwendig verwarmend, drankje.

Wil je de anijs lang bewaren, dan maak je er anijsspiritus (alcoholische oplossing ofwel tinctuur) van:

  • 1/3 anijszaad
  • 2/3 alcohol: brandewijn of jenever (circa 40%)

Hiervan doe je 1 theelepel in een glas warme havermelk. Zo is de anijs een paar jaar houdbaar. Deze drank mag je aan kinderen geven, omdat de alcohol verdampt in de warme melk.

Lekker en gezond genieten van anijsmelk!

Marry Foelkel, www.marrys.nl
José Dusol, www.praktijkjosedusol.nl

Gratis adviesgesprek