Projectomschrijving

Ben je liever ziek of kijk je wat er speelt

Ieder mens verlangt naar gezondheid, rust en harmonie. Vrijwel iedereen krijgt echter ook te maken met lichamelijke, psychische en emotionele symptomen. De meeste mensen willen daarvan af. Kies je voor symptoombestrijding? Of doorgrond je de oorzaak ervan? Hoe zit dat bij jou? Ben je liever ziek of kijk je wat er speelt?

Maar weinig mensen zijn in staat de blik naar binnen te richten. Daar is moed voor nodig. Het klinkt cru, maar mensen worden liever ziek, gaan zelfs liever dood dan dat ze kijken naar wat er in hen leeft. Ze zijn ‘als de dood’ voor wat ze daar aantreffen. Liever trekken ze alles uit de kast om het eronder te houden: hard werken, eten, roken, drinken en andere verslavingen, tot ze er uiteindelijk aan kapot gaan. Maar als je je verbindt met wat er in je leeft, kan álles helen.

Lichaamstherapie

Rebalancing en Trager, twee vormen van lichaamstherapie, helpen spanningen uit lichaam en geest los te laten en je beweeglijkheid te verbeteren. Familieopstellingen herstellen via je familiegeschiedenis de balans in in je leven.

Familieopstellingen

Familieopstellingen gebeuren in een groep. Iemand met een vraag kiest, uit de aanwezigen, representanten voor familieleden of andere relevante factoren in zijn vraag. Deze vertegenwoordigers weten niets van zijn familie, maar ze voelen en gedragen zich als familieleden. Zo komen onbewuste patronen aan het licht en wordt de invloed van familie op het leven zichtbaar. Oorzaken van conflicten, relatieproblemen of ziektes komen boven drijven. Met als uiteindelijk doel: je overlevingsmasker afleggen en worden wie je werkelijk bent. Zodat je in verbinding kunt staan met jezelf en je medemens.

Support

De groep ondersteunt de vraagsteller bij een familieopstelling. De vraagsteller lift mee op de draagkracht van de groep. Want samen kun je meer dragen dan alleen. Deze support is een noodzakelijk ingrediënt om te kunnen loslaten en ontspannen. In een groep die vaker samen opstellingen doet, ontstaat een continu groeiproces van alle deelnemers. Als je geraakt wordt door de opstelling van een ander, wacht er iets in jou op aandacht en erkenning. Zo maakt de ene opstelling de volgende wakker.

Trager

Via hetben-je-liever-ziek-of-kijk-je-wat-er-speelt-lichaamswerk thema ‘support’ kom ik terug bij lichaamstherapie. Trager is een zachte vorm van lichaamswerk, gericht op bewustwording en souplesse in beweging. Centrale vraag daarbij is: hoe kan het makkelijker, lichter en zonder inspanning? Trager is geschikt voor alle leeftijden en voor lichamen in alle condities: van topsporters tot mensen met neurologische aandoeningen als Parkinson.

Dat is mogelijk doordat Trager zo’n effectieve manier is om te leren ontspannen. Van daaruit leert Trager ook om ondersteuning te herkennen en te vertrouwen. Zoals een vogel zijn kind uit het nest gooit in het vertrouwen dat het vliegen kan, maar eronder gaat zweven om het op te vangen als dat nodig mocht zijn. Hoe meer support je aan den lijve ervaart, des te gemakkelijker het is voor het lichaam om te ontspannen en los te laten. Zo ontstaat een spiraal van groeiend vertrouwen in ontspanning.

Lichaam en ziel

Hiermee is de psychosomatische cirkel rond. We zijn als mens een geheel van lichaam en ziel, van bewust en onbewust. Levenservaringen weerspiegelen zich in het lichaam. Zoals Winston Churchill zei: “Men moet goed zijn voor het lichaam, opdat de ziel zin heeft om daarin te wonen”. Dat kan met lichaamstherapie om fysieke beweeglijkheid te vergroten. Omgekeerd kun je ook goed zijn voor je ziel door met systemisch werk los te maken wat historisch vergroeid is. Zo krijgt de ziel meer zin om in het lichaam te wonen en ervaar je gezondheid en innerlijke harmonie op je levensweg.

Janneke Venema, www.rebalancing-apeldoorn.nl

Contact