Projectomschrijving

Beter horen en zien met reflexintegratie

Tijdens een cursus reflexintegratie stelde de trainer de volgende vraag: “Wat vind je erger om te verliezen, je zicht of je gehoor?” Een lastige vraag om te beantwoorden. Natuurlijk wil ik beide behouden. De meeste cursisten wilden zelfs beter horen én zien.

Zien

Beter horen en zien met reflexintegratie

Ik heb zelf enige ervaring met verminderd zicht. Een bril vanaf mijn vierde jaar, met een fikse min-afwijking. Ogen, die steeds verder achteruit gingen. Dansende letters en wazig zicht. Snel last van zonlicht.
Bij het begin van bovengenoemde cursus een bril met een min-sterkte van ongeveer min 10, een cilinder-afwijking en een prisma-afwijking. Zonder bril herken ik je op korte afstand al niet meer. Helemaal niets meer kunnen zien, lijkt me heel erg. Je verliest je referentiekader.

Horen

Ik geniet erg van muziek, en van stilte. Het is heerlijk om te discussiëren met mensen. Het is bijzonder om te horen, wat mijn kinderen vertellen. Een geluid waarschuwt je soms; bijvoorbeeld in het verkeer. Als je niets meer hoort, raak je in een sociaal isolement.

Horen en zien

Het gaat vaak om de combinatie van wat je ziet en wat je hoort. Denk maar eens aan een film, waarbij het geluid is uitgezet. De beroemde scene van de film Jaws is zonder geluid helemaal niet zo eng. Of bij The Voice of Holland via de radio luisteren, waar de juryleden uitbeelden, wat ze willen zeggen; dan mis je de clou.

Ik ben me ervan bewust, hoe belangrijk zicht en gehoor zijn. Het gaat niet alleen om kijken en horen, maar ook hoe je die informatie verwerkt. De visuele verwerking en auditieve verwerking zijn belangrijk in allerlei leerprocessen. Verbeteren van leerproblemen begint daarom vaak met horen én zien verbeteren.

Geluiden en beelden geven je informatie over waar je je in een ruimte bevindt en hoe je beweegt. Het evenwichtsorgaan is het zintuigen-complex, dat informatie verzamelt over beweging en balans. Via het slakkenhuis is het evenwichtsorgaan verbonden met je gehoor en via de oogspieren met je zicht. Een probleem in je evenwicht oplossen, begint daarom vaak met horen én zien verbeteren; bijvoorbeeld bij duizeligheid en wagenziekte.

Cursus reflexintegratie

Tijdens de cursus reflexintegratie ‘MNRI Visual and Auditory Reflex Integration’ leer je een protocol met oefeningen om je oog- en oor-reflexen te verbeteren. Deze oefeningen pas je op elkaar toe.
Ik merkte direct, dat mijn zicht veranderde. Op de tweede dag zag ik al niet meer goed met bril, maar ook niet goed zonder. Elke dag merkte ik, dat mijn zicht veranderde. De eventuele veranderingen in mijn gehoor en evenwicht vielen mij minder op. Sommige medecursisten vertelden, dat ze minder last hadden van achtergrondgeluid en dat ze zich beter konden concentreren.

Na de cursus heb ik mijn ogen opnieuw laten opmeten bij dezelfde functioneel optometrist, die me mijn bril had aangemeten. Mijn ogen bleken beide min 0,25 vooruit gegaan; daarnaast waren bij beide ogen zowel de cilinder-afwijking, als de prisma-afwijking afgenomen. Met mijn nieuwe bril zag ik ineens veel meer diepte. In het begin was dat best eng, vooral bij de hoge trappen van het treinstation. Gelukkig wende dat snel. Ik ben nu heel blij, dat ik veel beter diepte zie. Nu ruim een half jaar later blijkt bij een controlemeting, dat mijn ogen stabiel zijn gebleven.

Een bijzondere gewaarwording, die mij heeft laten ervaren, dat reflexintegratie effect heeft op horen én zien.

Milou van Rooij – de Vries, Chõ Behandelingen, www.cho-behandelingen.com

Zie voor behandelaars bij jou in de buurt: www.mnrigids.masgutovamethode.nl. Bij de behandelaars staat vermeld of ze de module ‘Visual and Auditory Reflex Integration’ hebben gevolgd.

Gratis adviesgesprek