Projectomschrijving

Door ontvankelijk te zijn, leer je te leven op een manier die past

Wanneer iemand vorm geeft aan iets wordt dit ergens door aangestuurd. Iemand kan werken met een plan dat zorgvuldig is voorbereid, of ontvankelijk zijn voor wat er ‘zomaar’ gebeurt.
Plannen gebeurt met je hoofd.  Ontvankelijk zijn gaat juist gemakkelijker zonder gedachten.

Een gedachte maakt onderscheid, organiseert, deelt in en geeft hiermee een oordeel. Een gedachte kan helpen om structuur te krijgen in het stellen van doelen.
Bijvoorbeeld: Een ondernemer heeft lange levertijden omdat hij meer orders krijgt dan hij kan produceren. Hij neemt zichzelf voor dit jaar 300.000 euro extra omzet te halen met een bestaande doelgroep. Daarvoor heeft hij investering in machines en extra personeel nodig. Hij weegt de kosten tegen de baten af en organiseert zijn zaken zo efficiënt mogelijk. Zodat er zo veel mogelijk winst overblijft. Hoe beter de ondernemer plant hoe groter de kans van slagen.

Het ‘zomaar’ is een gevoel dat opkomt, een inspiratie, een beeld dat raakt of een verbinding met iets of iemand.  Je kunt dit lastig plannen.
Het ‘zomaar’ is afhankelijk van  veel omstandigheden die je niet in de hand hebt.
Bijvoorbeeld: Een ondernemer is geïnspireerd geraakt door een product dat nog niet te koop is. Hij heeft het gevoel dat hij met dit product een omzetverhoging kan realiseren bij zijn klanten en eventueel bij een nieuwe doelgroep. Hiervoor is het nodig dat de ondernemer zich open stelt voor de behoeften van toekomstige afnemers. Hij volgt het nieuws, doet marktonderzoek en bespreekt zijn ideeën met zoveel mogelijk verschillende mensen. Door zichzelf open te stellen zal hij de juiste informatie verzamelen waarmee hij kan inschatten of zijn ideeën levensvatbaar zijn.
Wanneer de plannen levensvatbaar blijken is het van belang dat deze ondernemer zaken goed plant om deze plannen ook daadwerkelijk met succes uit te voeren.

Het is interessant te ervaren hoe de controle (de gedachte) en het ‘zomaar’ (de ervaring) samen werken of juist niet samenwerken.

Wat gebeurt er met jou met een wit papier en een paar potten verf voor je neus?
Maak je een plan, ben je baas over de verf, wordt het precies zoals je gedacht had of ben je juist gefrustreerd omdat het anders is geworden dan je bedoeld had?
Of verlies jij jezelf in de kleuren en vormen en ben je verrast over dat interessante ding dat er ineens voor je ligt. Dit werk vertelt over jouw beleving. Is jouw sleutel tot onbewuste gebieden in jezelf. Door dit toe te laten treed je buiten de kaders van het bekende en ontwikkel je jezelf.

Wanneer je ontvankelijk kunt zijn én goed kunt organiseren ben jij in staat de inspiratie om zetten in een vorm. Je kunt dan leven op manier die het beste bij jou past. Waarin kun jij jezelf nog ontwikkelen?

Manja Bodde, Apeldoorn
www.stapverder.eu

Gratis adviesgesprek