Projectomschrijving

De helende stem

Het maken van geluid is de oudste helingsvorm in de geschiedenis. Oude natuurvolken en sjamanen gebruikten het zingen en het maken van klanken en tonen om met de geestenwereld in contact te komen.
Via je unieke stem, je oer-zelf, verbind je jezelf met je hart en ziel. Zingen brengt je ook direct in het ‘nu’, los van wat je dagelijks zoal bezighoudt over de toekomst of het verleden. Zingen is daardoor heel belangrijk voor je gezondheid en welbevinden, maar ook voor de toekomst als mens! Als we stoppen met zingen en klanken maken en alleen met elkaar communiceren via digitale apparaten wat tegenwoordig steeds meer de norm is, dan verdwijnt een gevoel van saamhorigheid.

Twee fasen van de helende stem

Je kunt je stem dus helend gebruiken. Hoe doe je dat nu?
De eerste fase heeft te maken met het ontladen en loslaten van spanningen en het openen van het lichaam; dit doe je door geluiden en tonen te maken die spontaan uit jezelf omhoog komen.
Dan ontstaat er ruimte in het lichaam voor de tweede fase en dat heeft te maken met tonen die helend werken. Dit doe je door zowel vrije tonen als voorgeschreven tonen te maken.
Het gaat er niet om dat het mooi klinkt, maar om het effect. Je geeft je over aan het maken van de toon, zonder oordeel. Hoe meer het van binnen uit ontstaat, hoe dieper het werkt.

Uit het hoofd in het hart

Door teDe-helende-stem tonen, met langgerekte tonen, gebeurt er iets in de hersenen.
Het stofje endorfine wordt aangemaakt waardoor er een ontspanning ontstaat.
Hierdoor ben je niet meer vanuit het denken aanwezig, maar kom je meer in jouw zijnskwaliteit; in contact met het veld van pure creativiteit.

 

Tonen laadt de batterij op

Eén van de mooie dingen van tonen is, dat het je verbindt met je rechter hersenhelft. De rechter hersenhelft is verantwoordelijk voor je intuïtie, voorstellingsvermogen en al je creatieve functies. Het verbindt je met een wereld aan mogelijkheden.
De hersenen zijn als een batterij. De rechterkant laadt op en de linkerkant verbruikt de energie. Ons doel is dus om onze mentale batterij steeds weer op te laden.

Het tonen:

  • Verbetert de bloedstroom, doordat je onmiddellijk in contact komt met je levensenergie en je dieper ademt.
  • Bevordert de aanmaak van zenuwverbindingen. Wetenschappelijk is aangetoond dat tijdens het tonen nieuwe verbindingen worden aangemaakt door neurotransmitters in de hersenen.
  • Maakt endorfine vrij. Endorfine werkt pijn-onderdrukkend, maar is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie.
  • Versterkt neuroplasticiteit. Je maakt als het ware een nieuw pad aan in je brein en stuurt daardoor ook nieuwe gebieden aan in de hersenen.
  • Laat je auditieve cortex en je temporaal kwab gonzen. De auditieve cortex, gelegen in de temporaal kwab, zorgt voor het verwerken en het lokaliseren van geluiden en spraak. Hier vindt ook de verwerking van volume en toonhoogte plaats.
  • Stimuleert de rechter hersenhelft. Je leert makkelijker talen en andere vaardigheden.
  • Verhoogt de aanmaak van oxytocine en andere neurotransmitters. Oxytocine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor genot, liefde en verbinden.

Samen tonen en zingen nog beter

Als je samen toont en zingt is het effect vele malen groter! Je voelt je opgeladen en energieker. Je kunt in workshops met de stem hier samen aan werken. De stem is een wonderbaarlijk authentiek instrument en medicijn.

Nicole Sonneville, www.nison.nl

 

Gratis adviesgesprek