Projectomschrijving

De Hand Steun Reflex

De invloed van de primaire reflexen

De Hand Steun Reflex helpt kinderen doelgerichte bewegingen ontwikkelen, zoals duwen bij handvaardigheid of sport: de oog-handcoördinatie. Wanneer een baby in horizontale positie dichter bij een vloer wordt gebracht, strekt het de handen automatisch in de richting van de vloer. De gestrekte armen vangen het lichaamsgewicht op en beschermen het lichaam tegen vallen. Later wordt dezelfde reflex ook uitgelokt bij een muur of bij voorwerpen. Normaal gesproken integreert deze reflex in het volledige bewegingssysteem op de leeftijd van zes maanden.

De invloed van primaire reflexen de Hand Steun Reflex_positie

Figuur 1: Dit is een normale Hand Steun Reflex bij een muur

De belangrijkste functie van de Hand Steun Reflex is dat door deze reflex het kind de grenzen van zijn persoonlijke ruimte ontdekt. Het beïnvloedt de mogelijkheid om: fysieke hindernissen te nemen, om te gaan met emotionele stress, nieuwe informatie te verwerken en open te staan voor communicatie en contact met mensen.

Wanneer de reflex onvoldoende is geïntegreerd, is de oog-hand en hand-oog coördinatie meestal zwak. Het kind heeft steeds verwondingen, doordat het zich niet goed opvangt, als het valt; heeft een slechte fijne motoriek en neemt informatie vaak maar moeizaam op.

De invloed van primaire reflexen de Hand Steun Reflex_positie3 De invloed van primaire reflexen de Hand Steun Reflex_positie2

Figuur 2 en 3: Zo ziet bijvoorbeeld een slecht geïntegreerde Hand Steun Reflex eruit

Het kind heeft doorgaans twee reactie-mogelijkheden op een slecht geïntegreerde Hand Steun Reflex: of het kind gaat grenzen, gevaar en stress opzoeken: wordt soms zelfs agressief en gaat pesten, of het kind trekt zich terug: raakt geïsoleerd, zodat het in zijn eigen wereldje verdwijnt en wordt daarom juist gepest.

Zowel pesters als slachtoffers reageren dus vanuit onvolledig geïntegreerde reflexen.

Hieruit blijkt dat problemen met deze reflex zich op verschillende manieren uiten. Gelukkig is het eenvoudig te testen of aanwezige symptomen eventueel te maken hebben met de Hand Steun Reflex. Als dat zo is, is er iets aan te doen: specifieke primaire reflexintegratie-oefeningen helpen de Hand Steun Reflex alsnog te integreren. Dit is heel waardevol voor zowel het slachtoffer als de pester, hoofdbonkers, brokkenpiloten èn voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum.

Deze reflex-oefeningen zijn apart opgenomen in het programma van de Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie methode (MNRI). Integratie van deze reflex helpt ervoor te zorgen dat je kind steeds meer zichzelf is en blijft onder alle omstandigheden.

Milou van Rooij – de Vries, www.cho-behandelingen.com

Gratis adviesgesprek