Projectomschrijving

De invloed van reflexen: de Tendon Guard Reflex

Je fietst naar school en wordt bijna geraakt door een auto, die de bocht wat te krap neemt. Je bent al te laat van huis vertrokken. Zo meteen heb je een spreekbeurt. Wat gaan de anderen ervan vinden? Zomaar vier moderne stressfactoren tegelijkertijd! De invloed van reflexen!

De informatie van deze situatie komt via je zintuigen binnen in het reptielenbrein van je hersenen. Het emotiecentrum (Amygdala) screent de informatie en maakt een inschatting van de mate van gevaar. Zelfs wanneer dit aanleiding geeft voor een vermoeden van gevaar, ontstaat er al stress. Je gaat sneller ademhalen, je hart gaat sneller kloppen, je zintuigen worden gevoeliger en je spieren en pezen spannen zich aan. Dit is de invloed van de Tendon Guard Reflex. Zo wordt je lichaam klaar gemaakt om te gaan vechten, vluchten of bevriezen. Nodig bij echt gevaar om te kunnen overleven: zoals vroeger bij wilde dieren of tegenwoordig een auto die je dreigt aan te rijden.

Wanneer je vervolgens stil zit in de klas, blijft de spanning in je lichaam, getriggerd door de Tendon Guard Reflex. De spanning reist vanuit je achillespees via de achterkant van je lichaam naar: je billen, lage rug, schouders, nek, kaak en hoofd. Hier veroorzaakt het vaak rugpijn, hoofdpijn of kaakpijn. Bij chronische stress ontstaat er soms zelfs een beenlengte verschil, een bochel of juist een holle rug. Hierdoor blijf je emotioneel gespannen blijft wat zich op heel veel negatieve manieren kan uiten; zoals: angsten, weinig zelfvertrouwen, moeite hebben met keuzes maken, je moeilijke concentreren, zwart-wit denken, geen overzicht hebben, te nauwgezet werken en problemen in de omgang met andere kinderen.

De invloed van reflexen de Core Tendon Guard 1

Figuur 1: Door blijvende stress ontstaat er door de spanning soms een soort bochel in je rug.

Als het stressniveau te hoog blijft, krijg je moeite met nadenken en oplossingen bedenken. Het zoogdierenbrein en mensenbrein zijn dan geblokkeerd. Je reageert alleen nog reflexmatig: weg rennen, vechten of je doodstil houden. Daardoor is er geen ruimte voor ontwikkeling; niet fysiek, emotioneel en cognitief. Daarom is deze reflex één van de belangrijkste reflexen; zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Tijdens reflex-integratietherapie volgens de Masgutova-methode (MNRI®) neemt de Tendon Guard Reflex een belangrijke plaats in. Veiligheid eerst; dan pas is er ruimte om de andere reflexen te ontwikkelen. Deze reflex bestaat uit twee delen: de Core Tendon Guard, die zich richt op de flexibiliteit van de romp en de Foot Tendon Guard, die zich richt op de flexibiliteit van de voeten.

De invloed van reflexen de Core Tendon Guard 2

Figuur 2: Door blijvende stress krijg je soms een holle rug van de spanning.

Een greep uit de praktijk:

  • Onze zoon Gideon van 9 jaar, vindt de integratie van deze reflex erg fijn. Hij vraagt er dagelijks om. Hij voelt zich veiliger, durft meer dingen en is een stuk rustiger geworden.
  • Een jongen uit mijn praktijk hoeft geen medisch korset meer.
  • Het viel de trainer van een andere jongen viel op dat die jongen veel soepeler bewoog en zijn voeten beter neerzette door de therapie.
  • Ikzelf zet stappen, die ik eerst niet durfde te zetten en ik maak makkelijker keuzes.
  • Zonder uitzondering voelt iedereen zich meer ontspannen en geaard als deze reflex goed is geïntegreerd.

Met reflexintegratie versterk je de veiligheid van binnenuit. Je lichaam reageert niet meer bij elke prikkel, doordat de Amygdala de situatie als veilig herkent. Je hebt de angel eruit getrokken.

Milou van Rooij – de Vries, www.healthcentre-cho.com

 

Gratis adviesgesprek