Projectomschrijving
De kracht van water
Als je kijkt naar de natuur, dan zie je het volgende: Een mens kan enkele weken zonder eten, enkele dagen zonder water en maar enkele minuten zonder zuurstof… Toch wordt er bij een gezonde leefstijl bijna altijd aandacht besteed aan voeding en vitamines. Die zijn zeker ontzettend belangrijk! Maar als er geen water is als transportmiddel, de afvalstoffen niet afgevoerd worden en de cellen uitdrogen, dan wordt het lichaam toch langzaam ziek. Het ontwikkelt ongemakken, pijn en chronische aandoeningen.
Misvattingen
Water is veel belangrijker dan we vaak beseffen en vochttekort staat aan de basis van vele ziektes en aandoeningen. Over water kan ik veel vertellen, maar ik zal me hier beperken tot een paar misvattingen over drinken en dorst:
Je denkt bijvoorbeeld dat je pas hoeft te drinken als je ‘dorst’ hebt, het ‘droge mond’-gevoel. Maar wist je dat het signaal van dorst pas een heel laat signaal van je lichaam is om aan te geven dat het aan het uitdrogen is? Bovendien neemt deze functie in de hersenen met de leeftijd af. Ouderen krijgen steeds minder het signaal dorst en daarmee neemt het risico op uitdroging toe.
Ook denk je vaak dat allerlei sappen waar water een onderdeel van is, ook goed is, maar dat is niet zo, als je kijkt naar hydratatie van de cellen en het reinigen van je lichaam. Suikerhoudende sappen en dranken met cafeïne, zoals koffie, thee met looizuur en theïne, onttrekken vocht uit je lichaam. Na het drinken van een kopje koffie, plas je meer uit dan je gedronken hebt, waardoor je op celniveau juist minder vocht overhoudt. Bovendien bevat het allerlei (voedings)stoffen die mogelijk wel vitamines bevatten, maar uiteindelijk voor het lichaam ook afvalstoffen en zuren opleveren, die weer om reiniging vragen.
Water is een neutrale stof en zeker als het gefilterd is, een schone vloeistof die optimaal de afvalstoffen met zich mee het lichaam uit kan dragen.
Figuur 1: Waterfles met filter.
Wanneer?
Het maakt ook uit wannéér water gedronken wordt. Drink je ‘achteraf’, als je dorst hebt en eigenlijk al tekort aan vocht hebt? Of drink je ‘vooraf’, zodat je lichaam genoeg water ter beschikking heeft om alle processen goed te laten verlopen? Als ik het vergelijk met een plantje dan wordt het vaak duidelijker:
De meeste mensen vinden het heel logisch dat een plant regelmatig water krijgt, ook als hij nog niet uitgedroogd is. Gewoon omdat het op tijd water nodig heeft om gezond te blijven. Een lichaam werkt hetzelfde! Als je een plant lang geen water geeft en de blaadjes hangen slap of vallen uit, dan heeft de plant het zwaar! Als je hem dan weer water geeft, zal hij zijn best doen om op te krabbelen. Dat zal wel enigszins lukken, maar met moeite en het heeft tijd nodig. Wanneer dit vaak gebeurt, zal het plantje niet meer zo goed bijkomen en zeker niet meer de oude stralende plant worden. Het lichaam werkt hetzelfde! Ook het lichaam heeft water nodig en niet pas als het uitgedroogd is.
Watercheck
Weet je eigenlijk wat ‘genoeg’ water drinken is? Hoe je het beste water kan drinken om je lichaam optimaal te ondersteunen? Ik vertel je er graag meer over tijdens de ‘watercheck’. Daarin vertel ik meer over de rol van water in je lichaam, over gevolgen van chronische uitdroging en hoe je hierin op een verantwoorde manier veranderingen kan aanbrengen.
Rosanne Hoogers, In-Zicht reflexzonetherapie, Zuiver Zelf, De watercheck
Reageer