Projectomschrijving

De zin en onzin over rood vlees en darmkanker

Bewerkt vlees

Is bewerkt vlees net zo kankerverwekkend als roken? Is worst net zo kankerverwekkend als plutonium, asbest en alcohol? Het rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) deed veel stof opwaaien en zorgde voor alarmerende berichten in de media. Reden voor mij om er dieper in te duiken en de zin en onzin over rood vlees en darmkanker te ontrafelen.

Waar in de media gesproken wordt over rood vlees, daar gaat het over rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Niet over kip, kalkoen en vis. Van vette vis is bekend dat het veel gezonde omega 3-vetzuren bevat. Omega 3-vetzuren zijn essentieel, deze maakt ons lichaam niet zelf en ze hebben een ontstekingsremmende werking. Bewerkt vlees heeft een industriële bewerking ondergaan, waardoor ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen, zoals (knak)worstjes, hamsoorten, ingeblikt vlees en vleeswaren.

Vergelijking

Bewerkt vlees wordt in het rapport van de WHO geschaard in dezelfde categorie als roken, plutonium, alcohol en asbest, de categorie waarvan we met grote zekerheid vastgesteld hebben dat ze kanker veroorzaken. Rood vlees staat een categorie lager, het veroorzaakt waarschijnlijk darmkanker. Wetenschappers komen tot deze conclusie, omdat darmkanker het meest voorkomt bij mensen die veel rood en bewerkt vlees eten.

Is bewerkt vlees eten dan net zo kankerverwekkend als roken? Nee, dat is dan weer niet waar. Roken is veel schadelijker voor de gezondheid dan rood en bewerkt vlees eten. Hoeveel schadelijker roken is dan rood en bewerkt vlees laat zich uitdrukken in de volgende vergelijking. Als niemand meer zou roken, dan neemt het aantal mensen met longkanker af met ongeveer 65.000 gevallen per jaar. Als niemand meer rood of bewerkt vlees zou eten levert dat bijna 9.000 minder gevallen van darmkanker op.

Invloed van leefstijl

Long- en darmkanker zijn de meest voorkomende kankers in de wereld, naast borst- en prostaatkanker. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven darmkanker. In de meeste gevallen kan darmkanker goed behandeld worden, mits het vroeg ontdekt wordt.

Rood en bewerkt vlees zijn niet de enige factoren die bijdragen aan het krijgen van kanker. In veel studies komt naar voren dat mensen die veel vlees eten over het algemeen dikker zijn en minder groente en fruit eten. De mate waarin rood en bewerkt vlees de boosdoeners zijn voor kanker is dus moeilijk vast te stellen. Wel beschermen we onszelf door onze consumptie van rood en bewerkt vlees te beperken. De richtlijn die hiervoor geldt, is 50 gram per persoon per dag oftewel 350 gram per week.

Onderzoek maakt ook steeds duidelijker dat voeding en leefstijl grote invloed hebben op de ontwikkeling van chronische ziekten, waaronder kanker.

Aandacht aan het immuunsysteem

In de natuurgeneeskunde besteden we veel aandacht aan het immuunsysteem. Gezondheid is een kwestie van balans tussen ziekmakende en genezende factoren. Hoe krachtiger het immuunsysteem, hoe effectiever het optreedt tegen ziekten, vreemde en ontspoorde cellen. Voeding speelt daarbij een uiterst belangrijke rol.

Karine de Laat, Renkum               www.therapie-renkum.nl

Gratis adviesgesprek