Projectomschrijving

Lyme of borreliose

Hoewel we het hele jaar de kans lopen om door teken gebeten en besmet te worden, is het vooral in de zomer dat we hiermee te maken kunnen krijgen. De populatie van de teek, ofwel de Borrelia Burgdorferi, neemt toe. Het aantal met Lyme besmette teken groeit zelfs explosief.

Tekenbesmetting kan ook plaatsvinden via (huis)dieren en wat minder bekend is, is dat een moeder het kan overdragen aan haar kind via de moedermelk. Hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel gevallen van bekend. Ook is Lyme overdraagbaar via bloedtransfusie en seks, maar ook daar moet nog verder wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden (www.borreliose.nl).

Klachten na een tekenbeet ontstaan geleidelijk en lijken veel op andere aandoeningen, waardoor het soms lang kan duren voordat de diagnose ziekte van Lyme of Borreliose gesteld wordt. Na een tekenbeet kan iemand zich in de eerste drie maanden wat grieperig voelen en ook kan de huid van de oorlel of tepel wat verdikt zijn. Daarna ontstaan klachten als gewrichtspijn, zenuwpijn, vermoeidheid en worden er door de huisarts vaak diagnoses gesteld als chronisch vermoeidheids­syndroom (CVS) of fibromyalgie. Ook hartklachten kunnen een gevolg zijn van een besmette tekenbeet.

Regulier wordt een pittige antibioticakuur ingezet, maar dat heeft alleen zin als de diagnose op tijd gesteld is. Helaas blijkt dat in de praktijk vaak niet zo te zijn. Met natuurgeneeskundige middelen is therapie dan nog wel mogelijk. Dat komt omdat de aangedane weefsels ontgift, geprikkeld en ondersteund worden met als doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. De therapie kan per persoon verschillen. Dat heeft onder andere te maken met de constitutie van iemands lichaam en de sterkte van het immuunsysteem. De ziekte van Lyme kent ook een psychische component. In de consulten wordt dit aspect dan ook altijd meegenomen.

Het is heel moeilijk om definitief van Lyme af te komen. De behandeling duurt vaak maanden omdat de bacteriën in staat zijn zich diep in het weefsel in te graven en jarenlang kunnen ‘slapen’. Ze worden weer actief als een bepaalde trigger plaatsvindt. Daarom is het ook erg belangrijk dat lymegerelateerde klachten ook jaren later herkend worden en dienovereenkomstig behandeld worden.

In het bos en op grasland loop je de meeste kans om door een teek gebeten te worden. Als je in zo’n gebied gewandeld of op de grond gezeten hebt, dan is het raadzaam om je lichaam zeker tot 3 dagen na de wandeling te controleren op aanwezigheid van teken. Ze kunnen overal zitten. Dus kijk je lichaam goed na.

Teken verwijder je door een zogenaamde tekentang om de teek te plaatsen. Draai 3x rond voordat je hem er uittrekt. Op deze wijze kan de teek er in zijn geheel uitgenomen worden. Bewaar de teek in een potje, want hij is nog niet dood en kan nog lopen. Stuur de teek naar Wageningen voor onderzoek (www.tekenradar.nl).

Noteer in je agenda de datum en het tijdstip van het moment dat je de teek ontdekt en verwijderd hebt. Bedenk ook wanneer en waar je de teek opgelopen kunt hebben. Na enkele dagen tot 3 weken kan er een rode ring ontstaan om de plek waar je gebeten bent. Dit is een signaal dat je besmet bent. Ga dan gelijk naar de huisarts. Deze zal je een pittige antibioticakuur voorschrijven.

Natuurgeneeskundig kan je lichaam volledig ondersteund worden tijdens deze antibioticakuur, zodat je minder last hebt van de bijwerkingen van de antibiotica en via deze weg worden ook de gevolgen van een tekenbeet mee behandeld.

Angela Dol  www.angeladol.nl

Gratis adviesgesprek