Projectomschrijving
Gezondheid begint in de darm
De Griekse arts Hippocrates wist het 2500 jaar geleden al: ziekte begint in de darm. Maar ik wil het liever omdraaien: gezondheid begint in de darm. Gezonde darmen zijn een weldaad voor je levenskwaliteit! Hoe je die krijgt, wil ik je hier vertellen.
De darm als voedselverwerkingsfabriek
Je dunne en dikke darm hebben tezamen de oppervlakte van een tennisveld. Dat hele tennisveld zorgt ervoor, dat voedingsstoffen in je lichaam opgenomen kunnen worden en bacteriën en virussen buiten gehouden worden. In je darmen leven 2 tot 3 kilo bacteriën, die we de darmflora noemen en die zorgen voor het omzetten van je voedsel in bruikbare stoffen voor je lichaam. Heel vaak is het miserabel gesteld met die darmflora. Door teveel suiker, stress, te weinig vezels, antibiotica, alcohol, maagzuurremmers en andere medicijnen verlies je veel van die gezonde darmbacteriën. Je kunt dan last krijgen van buikpijn, darmkrampen, winderigheid, diarree of verstopping. Dat vindt natuurlijk niemand leuk!
De darmwand zelf kan verstoord en beschadigd raken. We spreken dan van een ’lekkende’ darm. De minuscule gaatjes in je darm worden daarbij te groot en er kunnen stoffen doorheen gaan, die het lichaam niet goed kan verwerken. Daardoor kunnen er gemakkelijk allergieën ontstaan. Ook schadelijke bacteriën, parasieten of schimmels kunnen ongehinderd de darmwand passeren en je lichaam belasten, met vaak grote vermoeidheid tot gevolg.
Andere functies van de darm
Je darm heeft echter nog meer functies dan alleen die van voedselverwerkingsfabriek.
- 70% van het immuunsysteem bevindt zich in je darm. Als je dus vaak ziek bent, ga dan eerst eens met je darmen aan de slag.
- De aanmaak van serotonine, een stofje wat ons vrolijk en sociaal maakt, vindt voor 80% plaats in je darm. Daarom zijn mensen met ernstige darmproblemen vaker depressief.
- Je huid is een afspiegeling van je darmgezondheid. Heb je veel last van puistjes, eczeem, rimpels et cetera, dan betekent dat, dat je lichaam de afvalstoffen niet via je darm afvoert, maar je huid gebruikt als rioolput. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Wat kun je nu zelf doen voor gezondere darmen
- De basis van gezonde darmen is je voeding. Onder gezonde voeding versta ik veel groenten en fruit, wat vette vis en vlees, peulvruchten, granen, noten en gezonde vetten. Weinig geraffineerde suikers en koolhydraten.
Een voedingsadvies kan nooit voor iedereen hetzelfde zijn: wat voor de één heilzaam is, is voor de ander vergif. Iedereen heeft namelijk andere genen. Houd dus altijd goed in de gaten waar jouw lichaam goed of slecht op reageert. Zelf ben ik geen voorstander van veel tarwe en melk. Deze zijn zo verontreinigd met hormoonverstorende stoffen en chemicaliën dat ze jouw lichaam en darmen alleen maar extra belasten. - Een factor die vaak onderschat wordt, is stress. Het druk hebben is stress, maar pijn, ziekte, straling, kou of vermoeidheid is ook stress voor het lichaam. Het maakt daarin geen onderscheid. Ongeacht de oorzaak van de stress, wordt er adrenaline en cortisol aangemaakt en je immuunsysteem wordt onderdrukt. Je darmflora en darmslijmvlies krijgen het zwaar te verduren, niet in het minst doordat er extra voedingsstoffen nodig zijn om al die stress te verwerken. Voldoende slaap, ontspanning, yoga of mindfulness is dus essentieel om niet alleen je lichaam, maar ook je darmen de nodige rust te geven.
- Het nemen van supplementen kan een goede aanvulling zijn om je darmen gezonder te maken. Ik denk daarbij aan stoffen als probiotica, aloë vera, glutamine, zink en magnesium. Het is daarbij wel aan te raden je te laten begeleiden door een deskundige. De ene probiotica is de andere niet en moet vooral passen bij jou en jouw darmproblematiek.
Jorien Strik www.vitalief.nl
Reageer