Projectomschrijving
Gezondheid op je bord met berberis vulgaris
De berberis vulgaris, oftewel de zuurbes, is een 1 tot 2 meter hoog wordende struik met heel veel stekende doornen. Vandaar dat je de struik nogal eens tegenkomt als afscheiding van tuttentuintjes, waarvan de eigenares of eigenaar chagrijnig wordt van alle katten uit de buurt in de tuin. Maar van oudsher werd de struik al gebruikt als afscheiding in wallen om het vee op zijn plek te houden, samen met onder andere de meidoorn.
In de herfst draagt deze struik prachtige langwerpige bessen (model van een klein worstje) die ongelooflijk zuur zijn. Onze ouders gebruikten de berberis vulgaris bij ontstekingen die met koorts gepaard gaan. Dit had een verkoelend effect. Maar ze gebruikten de berberis vulgaris bij nog meer ongemakken, zoals bij hoesten (problemen van de luchtwegen) en bij
gal- en spijsverteringsklachten (sterk antibacterieel).
De berberine is een heel bekend natuurgeneeskundig product gebruikt in fytotherapie en homeopathie. Niet zelf rommelen!
Voor uitwendig gebruik
Bij aambeien en beenkramp kun je het blad en de bast van de twijgen gebruiken. Je maakt een kompres door een linnen of katoenen doek te dompelen in thee die je 10 minuten getrokken hebt van het blad en de bast. Dit is voor uitwendig gebruik. De blaadjes en thee niet innemen. De blaadjes zijn giftig!
Voor inwendig gebruik
De struiken komen veel voor in het Midden-Oosten. De bessen die in de natuurvoedingswinkels verkocht worden komen daar vandaan. In het Midden-Oosten wordt dankbaar gebruik gemaakt van de bessen door ze toe te voegen aan salades, rijstschotels, toetjes en gebak. Beroemd in Iran is een rijstschotel met berberis en saffraan. Heb je kennissen uit die regio, vraag eens naar zo’n recept. Zij koken vaak nog met deze ingrediënten, zoals onze (voor)ouders dat ook deden.
Hoestsiroop
Voor een hoestsiroop pers je de rijpe bessen, door ze in de blender te doen. Voeg zoveel honing toe dat het gelijke delen zijn en het mengsel een beetje te pruimen is (minder zuur). Dit mengsel niet verhitten! Roer het mengsel elke dag om. Zo krijg je een verzadigde oplossing. Na circa 14 dagen kun je dit mengsel in een donker glas op een koele plaats bewaren tot gebruik. Om het langer te bewaren moet het mengsel verzadigd zijn door de honing.
Jam
Voor de berberisjam, -confiture of -compote kun je de bessen aan de kook brengen met een pectinegeleermiddel (bijvoorbeeld Marmello), geleisuiker of stevia. Daarna de potjes op de kop wegzetten tot gebruik. Heerlijk voor onder andere op je boterham of in je muesli.
Zo serveer je gezondheid op je bord met berberis vulgaris. Eet smakelijk!
Marry Foelkel, Beekbergen www.marrys.nl
José Dusol, Apeldoorn www.praktijkjosedusol.nl
Reageer