Projectomschrijving

Haptonomie maakt het leven lichter

Haptonomie is een geneeswijze die werkt met aanraking. Dit beïnvloed de gevoelsbeleving en de omgang met anderen positief. Het doorbreekt de vicieuze cirkel van pijn, spanning en stress. Dat maakt het leven lichter. Haptonomie werkt op het lichaamsbewustzijn en herstelt de verbinding tussen gevoel en lichaamsbewustzijn.

Haptonomie in de praktijk

Erik (21) is een student psychologie en topsporter. Hij meldt zich op aanraden van zijn huisarts. Erik heeft problemen met het aangaan van relaties. Hij zegt dat hij terugschrikt van elke aanraking. Toen hij nog een relatie had konden Erik en zijn vriendin er nog weleens een grapje over maken. Nu voelt hij zijn reactie als een belemmering als hij contact heeft met een vrouw. Hij voelt zich dan erg onzeker.

Over onzekerheid praten wil Erik niet. Hij gaat voor zijn gevoelens voor anderen bijna letterlijk op de loop. Ook elke uitnodiging van mijn kant om te praten wijst hij af; zijn antwoorden blijven kort. Hij wil het liefst alleen maar van anderen af en kan daardoor zijn gevoelens niet goed richten. Erik voelt zich daardoor erg onzeker en vaak alleen.

Haptonomisch aanraken maakt duidelijk dat hij die aanrakingen vermijdt. Erik voelt hard aan en trekt zich snel terug uit dit lichamelijk contact. Zijn energie keert bij een aanraking eerder naar binnen dan naar buiten, waardoor negatieve gedachten over zichzelf lijken toe te nemen. Naar eigen zeggen eet hij door zijn negatieve gedachten de afgelopen tijd slecht en drinkt hij teveel alcohol. Dit gedrag belemmert hem in de sportbeoefening, die juist nu zo belangrijk is, door aankomende kampioenschappen.

Klachtenvrij door haptonomisch werk

Doordat Erik in vijf sessies in zijn voelende vermogen zich leert te richten op een ander, is hij nu grotendeels klachtenvrij. Hij heeft zelfs een vriendin. haptonomie-maakt-het-leven-lichter-relatieBehalve aanraken, deden we veel bewegings-oefeningen met elkaar naderen en meer bij elkaar durven zijn.
Erik heeft zijn voedingspatroon verbeterd en hij vermijdt nu drank, waardoor het sporten beter gaat.

Praten wil Erik nog steeds niet, maar dat begrijp ik nu. Erik leek aan te voelen dat haptonomisch werk om het gevoel draait en zonder gesprekken is zijn leven lichter geworden. Na een paar weken kijken we samen hoe het dan met hem gaat.

Leander Tijdhof, www.haptonomie.tv

Bron: Drs. Leander P. Tijdhof; ‘Verlichting in de praktijk’, Haptonomisch Contact 25e jaargang maart 2014 pagina 15-17, Uitg. Van der Veer Media Blaricum.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van een fictieve naam.

Contact