Projectomschrijving

Haver voor voeding, ontspanning, schoonheid of genezing?

Tja, waar is haver goed voor? Voor voeding, ontspanning, schoonheid of genezing? Al in het bronzen tijdperk werd er gebruik gemaakt van haver (Avena sativa), niet alleen door de Germanen, maar ook door de Kelten. Waarschijnlijk is de naam Avena Sativa uit het Sanskriet afkomstig en dat het ‘schaap’ (avi) betekent of ‘voeding’ (avasa). Het woord haver (hafr) komt uit het oud Noors en betekent ‘bokkenvoedsel’.

Welke eigenschappen heeft haver

De haver groeit op lichtzure vruchtbare grond. De toppen van de jonge groene haverscheuten (in het voorjaar) hebben kalmerende en ontspannende eigenschappen en geven een soepele stoelgang. De stof broom is verantwoordelijk voor deze ontspannende eigenschappen. Deze stof werd ook wel gebruikt bij ontwenning van opium en andere verslavingen. De Duitse priester Sebastian Kneipp, bekend van de ‘Kneippkuur‘ (hydrotherapie) en de Zwitserse arts Max Bircher-Benner, bekend van de beroemde kliniek in Davos en ontwikkelde muesli, gebruikten het als voedings- en geneeskruid. Haver is het vierde graan in populariteit in de wereld.

Wat kun je met haver doen

Thee van haverstro, de gedroogde groene haver, wordt gebruikt bij gordelroos (herpes zoster) en koortslip (herpes labialis) en in een bio-matras bij reuma. De zaden kunnen worden gecombineerd met andere kruiden voor bijvoorbeeld een soepele en zachte huid. Voor een baby met eczeem kunnen haverzemelen (vliesjes van de zaden) in het bad worden gebruikt en heeft ook voor de moeder schoonheidsbevorderende eigenschappen door havermout (de gestoomde, geplette zaden) te gebruiken als scrub en als masker voor een mooie, zachte huid.
Heerlijk iHaver voor voeding ontspanning schoonheid of genezing _havers ook plantaardige melk en room van havermout in de koffie, de geroosterde zaden als koffie, de geplette en gestoomde zaden als onderdeel van brood of pannenkoeken en als spruiten (sprouts) toegevoegd in salades. Bijzonder gezondheidsbevorderend is het om de spuiten met melkzuurbacteriën te fermenteren.
En denk wel, bij havermout of muesli is het dubbelop als je (koe)melk toevoegd, want havermout ís de basis van plantaardige zuivel. Dus ook geen amandel- of rijstmelk toevoegen, maar gewoon met water.

Waar moet je op letten met haver

Haver wordt wel afgeraden bij mensen met bloedgroep O en voorzichtigheid is geboden bij diabetes mellitus (koolhydraatrijk) en dan extra vezels toevoegen. Haver bevat aveline. Dat is een glutenachtige stof, die meestal bij glutenintolerantie wel wordt verdragen.

Marry Foelkel, Beekbergen   www.marrys.nl
José Dusol, Apeldoorn         www.praktijkjosedusol.nl

Gratis adviesgesprek