Projectomschrijving

Hoe groeit het zelfvertrouwen?

‘Goed gedaan’, ‘knap gedaan’, ‘ik ben trots op je’. Allemaal uitspraken om te laten blijken dat je iets goed vindt van een ander. We noemen ze complimenten. Maar zijn ze dat wel en hoe efficiënt zijn deze opmerkingen? Hebben ze wel het effect wat je ervan zou willen hebben? Hoe groeit het zelfvertrouwen?

In mijn praktijk kwam een moeder, die hulp voor haar zoon van 13 jaar zocht, omdat hij een laag zelfbeeld had. Een laag zelfbeeld betekent dat je jezelf niet zo hoog inschat en een negatief gevoel over jezelf hebt. Dit uit zich in gevoelens van onzekerheid, schuld en minderwaardigheid.

“Ik zeg zo vaak dat hij het goed doet en dat ik trots op hem ben, maar op de een of andere manier komt het niet binnen. Hij lijkt het wel te horen, maar lijkt er niet van te groeien. Zoals gisteren, hij was zo zenuwachtig voor een presentatie op school, dat toen hij thuis kwam ik hem een schouderklopje heb gegeven en heb gezegd dat ik trots op hem ben. Maar hij zegt dan alleen maar: ik bak er toch niets van en haal een 6, terwijl anderen hier makkelijk een 8 voor krijgen.”

Moeder wist het niet meer en zat met de vraag hoe hij meer zelfvertrouwen kon krijgen en hier in kon gaan groeien. Door bijvoobeeld te zeggen ‘ik ben trots op je’, zeg je eigenlijk dat jij trots bent. Het kind schiet hier in wezen niet zoveel mee op. Het is de bedoeling, dat het gaat voelen, horen en/of zien dat wat hij/zij gedaan heeft, verschil heeft gemaakt; dat het kind zich van binnen krachtiger gaat voelen en daardoor groeit; dat het kind trots op zichzelf mag zijn.

Hoe kun je een compliment goed laten werken, waardoor het zelfvertrouwen groeit?

  • Benoem positief wat je wilt bereiken: “Goed, dat je rustig bent gebleven.”
  • Gebruik de ik-vorm i.p.v. de wij-vorm; het geeft jouw waardering aan over de ander.
  • Vertel het kind concreet en duidelijk wat hij/zij zo goed gedaan heeft.
  • Geef aan waarom je zo waardeert wat het kind gedaan heeft met de positieve gevolgen ervan.
  • Maak gebruik van voorbeelden en details om je compliment te ondersteunen.
  • Geef je compliment welgemeend en oprecht en neem er de tijd voor.
  • Kijk je kind erbij aan. Deze non-verbale communicatie heeft veel meer impact, dan de verbale communicatie.
  • Laat met je hele houding, ogen, oren, mond en stem, je oprechte waardering, aandacht en belangstelling blijken.
  • Vraag hoe het dit voor elkaar heeft gekregen. Het kind denkt erover na en zoekt naar zijn/haar specifieke aandeel in dit positieve resultaat.

Zeggen we het opHoe-groeit-het-zelfvertrouwen deze manier dan gaat het kind meer en meer zichzelf vertrouwen.
Hoe belangrijk is dat!
De basis van groei en veiligheid. Van hieruit kan het gaan voelen wat hij/zij wil en kan.
Prachtige ingrediënten om te weten welke kant hij/zij op wil. Leven vanuit passie en vol vertrouwen de wereld in stappen.

Dit werkt niet alleen voor kinderen en jongeren, maar voor iedereen. Het geven van een compliment is op deze manier ook heel leuk. Je gaat de ander hierdoor beter zien en er ontstaat harmonie. Geef iemand dus elke dag een compliment. En het leuke is dat als je een compliment aan een ander geeft het ook een cadeautje aan jezelf is. Het zelfvertrouwen groeit!

Mariette Verschure, Praktijk LEF! in Apeldoorn            www.therapielef.nl
Voor kinderen, jongeren, ouders en (samengestelde) gezinnen

Gratis adviesgesprek