Projectomschrijving

Hoe vergroot je je overlevingskansen bij kanker?

Kankerpatiënten leven langer bij stimulatie van de tiende hersenzenuw. Na dierproeven, is dit nu ook aangetoond bij mensen (1).  In dit artikel leg ik uit waarom het voor kankerpatiënten zo belangrijk is om stress te vermijden en negatieve emoties te verwerken. De wetenschap werkt aan nieuwe methoden voor bio-elektrische stimulatie van de tiende hersenzenuw als therapie. Maar denk ook eens aan reflexzonetherapie, meditatie, yoga en tai chi.

Bescherming tegen kanker

De tiende hersenzenuw, de nervus vagus, is actief als je ontspannen bent. Veel studies laten de beschermende rol van de nervus vagus zien, zoals bij cardiovasculaire ziekten, Alzheimer en auto-immuunziekten, maar ook Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), metabool syndroom, depressie en pijn. Nu is dus ook de beschermende rol van deze zenuw aangetoond bij kanker (5).

De nervus vagus stuurt de spijsvertering, het hartritme en de ademhaling aan, maar doet nog veel meer. Een actieve nervus vagus helpt ook ontstekingsprocessen te onderdrukken, het immuunsysteem te activeren en is betrokken bij emotionele regulatie. Deze laatste drie processen spelen een belangrijke rol in het ontstaan en ontwikkeling van kanker.

Ontstekingsgevoeligheid en het brein

De hersenen zijn via meerdere routes nauw betrokken bij ontstekingsprocessen. Het stresshormoon cortisol staat bekend om de immuunverlagende activiteit. Neurotransmitter acetylcholine remt de productie van ontstekingsmediatoren aan de zenuwuiteinden. Beide worden gereguleerd onder invloed van de nervus vagus. Dierproeven tonen aan dat het doorsnijden van de nervus vagus leidt tot een hogere gevoeligheid voor ontstekingen (2).

Emotieregulatie en het immuunsysteem

De nervus vagus activeert verschillende delen van de middenhersenen die de emoties reguleren, zoals de hypothalamus en de amygdala. Nieuw is het inzicht, dat de zenuw de productie van Natural Killer-cellen (immuuncellen betrokken bij de bestrijding van kanker) beïnvloedt via de hersenkern waar de emoties worden verwerkt (de anterior cingulate cortex) (4).

Hoe vergroot je je overlevingskansen bij kanker

Figuur 1: Nervus Vagus

Hartcoherentie en gezondheid

Nieuw onderzoek laat zien dat hartcoherentie, dat ook onder invloed van de nervus vagus staat, een goede voorspeller kan zijn voor herstel (5). Een gezond hart reageert continu op de omgeving. Het ene moment tikt het sneller dan het andere moment. Een ongezond hart produceert voortdurend hetzelfde ritme. Kankerpatiënten met een gezonde coherentie hebben meer kans om kanker te overleven. Hartcoherentie wordt in topsport en fitness al jaren gebruikt om stressbestendigheid en conditie te trainen. Cardiologen gebruiken het als voorspeller van hartinfarct en hartfalen. Chemotherapie en operaties blijken de hartcoherentie bij veel patiënten ongunstig beïnvloeden (5).

Minder angst, meer rust en geborgenheid

Voor kankerpatiënten is het dus uitermate belangrijk om alle vormen van stress te vermijden, rust en ontspanning te zoeken en emoties te verwerken. Sociale ondersteuning en medeleven vanuit de omgeving blijken cruciaal in het ziekteproces: minder angst, meer rust en geborgenheid. Reflexzonetherapie of voetreflexmassage activeert de nervus vagus, ontspant het lichaam en brengt de geest tot rust. Kankerpatiënten die de therapie ondergaan ervaren sneller herstel, minder vermoeidheid en slapen beter. Zoek altijd een gekwalificeerde reflexzone therapeut, bijvoorbeeld via de Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten, de VNRT of via About Your Life.

Karine de Laat, reflexzone therapeut, Therapie-Renkum

Bronnen:

  1. Reijmen E et al. Therapeutic potential of the vagus nerve in cancer. Immunol Lett. 2018 Oct; 202:38-43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30077536
  2. Bonaz, Anti‐inflammatory properties of the vagus nerve: potential therapeutic implications of vagus nerve stimulation J Physiol. 2016 Oct 15; 594(20): 5781–5790.Published online 2016 May 1.
  3. De Couck M et al. The Role of the Vagus Nerve in Cancer Prognosis: A Systematic and a Comprehensive Review. J Oncol 2018 July https://www.hindawi.com/journals/jo/2018/1236787/
  4. Gidron Y, De Couck M, De Greve J. If you have an active vagus nerve, cancer stage may no longer be important. Biol Regul Homeost Agents. 2014 Apr-Jun;28(2):195-201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25001652
  5. Kloter, E. et al., Heart Rate Variability as a Prognostic Factor for Cancer Survival – A Systematic Review Front Physiol. 2018; 9: 623.Published online 2018 May 29. doi: 3389/fphys.2018.00623

 

Gratis adviesgesprek