Projectomschrijving

Internationale Anti-Dieetdag

Veel mensen volgen een dieet, omdat ze slank willen zijn. Het gewicht en de obsessie om slank te zijn, neemt een grote plaats in bij heel veel mensen. Op 6 mei is er daarom de Internationale Anti-Dieetdag. Deze is ontstaan in 1992 als reactie op de zelfmoord van een 15-jarig meisje dat er niet meer tegen kon dat ze zo dik was.

Als je ‘dieet’ intypt in Google dan blijkt dat er heel veel verschillende websites zijn, waar diëten worden besproken. Bij www.dietenlijst.nl staan de diëten zelfs netjes gerangschikt in categorieën: eiwitrijke diëten, koolhydraatdiëten, vetarme diëten, caloriearme diëten, diëten op basis van eetgewoontes, maaltijdvervangers, vasten en ontgiften, allergieën en ziekten, pillen en tabletten, medisch afvallen, maar ook afslankende kleding, dieethulpmiddelen en de personal trainer.

Het is al snel duidelijk: afvallen is booming business. Maar door alle mogelijkheden, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Vooral ook, omdat de dieetadviezen zo tegenstrijdig zijn. Ook de wetenschap is het vaak niet met zichzelf eens. Daarnaast hebben diëten een jojo-effect. Dus hoe bepaal je nou wat goed is voor jou?

Eigenlijk is het antwoord daarop niet zo moeilijk. Je kunt dit bijvoorbeeld uit laten testen met EAV (elektroacupunctuur volgens Voll) of kinesiologie (spiertesten). De therapeut test dan uit wat voor jou verzwakkende of versterkende voeding is en geeft gericht advies. Als je je over het algemeen aan dat advies houdt, ga je je beter voelen en word je gewicht vanzelf stabieler.

Wat het dan toch weer ingewikkelder maakt, is dat je lichaam niet 24/7 hetzelfde reageert. Op sommige momenten van de dag, maand of jaar kan de behoefte aan voeding veranderen. Als je ziek bent, kun je bijvoorbeeld chocolade niet zo goed hebben, maar als je net ongesteld bent juist wel. Als je lekker in je vel zit, kun je een keertje zondigen zonder problemen. Maar als je erg gestrest bent, kan dat juist de druppel zijn en word je ziek.

perfectpendulumDe beste oplossing is dan ook om zelf te leren testen. Je kunt dan op elk moment van de dag uittesten of iets voor jou versterkend of verzwakkend zal zijn, nog voordat je het eet of drinkt. Ideaal, vind ik zelf. Maar waar kun je zoiets nu leren? En kan ik dat wel?

Ja, iedereen kan dit leren. Je kunt bijvoorbeeld leren werken met een pendel of een spiertest. Een goede start is de cursus Chõ Balans, een cursus over in balans komen én blijven, waarbij je leert te testen met spiertesten bij elkaar. Wil je liever leren hoe je jezelf kunt testen, kies dan voor de cursus Verantwoord Testen. Je leert te testen met een pendel (de Perfect Pendulum of Omega Pendulum). Er zijn cursussen in het hele land om te leren testen met spiertesten, biotensor of pendel.

Op de Anti-Dieetdag gaat het erom niet de hele dag aan afvallen en diëten te denken, maar meer aan lekker en gezond eten en bewegen. Dit gaat automatisch goed, wanneer je zelf leert testen wat gezond of ongezond is voor jou. Op die manier hoef je nooit meer op dieet!

Milou van Rooij – de Vries, www.cho-instituut.com,

Gratis adviesgesprek