Projectomschrijving

Kanker voorkomen met een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl voorkomt kanker, dat is de conclusie van een onderzoek uit 2014 van het KWF Kankerbestrijding. Maar wat is een gezonde leefstijl? Dat is een lastige vraag die me al langer bezig houdt. Als we niet roken en drinken, meer bewegen, niet te dik worden en gezond eten, scheelt dat jaarlijks zo’n 40 duizend kankerdiagnoses. De Gezondheidsraad (2015) adviseert een verschuiving in het voedingspatroon van minder dierlijk naar meer plantaardig. Volgens de natuurgeneeskunde bevat een gezonde leefstijl drie elementen: gezond eten en drinken, voldoende beweging en het verwerken van emoties.

Roken en alcohol in de ban

Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt. Tot 13 jaar roken weinig jongeren. Daarna neemt het percentage jongeren dat rookt snel toe. Roken blijkt goed voor bijna 20.000 gevallen van kanker per jaar.
Was vroeger de overtuiging dat matig drinken geen schadelijk effect heeft op de gezondheid, nieuwe onderzoeken wijzen uit dat alle alcohol de bloeddruk verhoogt en de kans vergroot op verschillende soorten kanker. Alcohol draagt bij aan ongeveer 4 procent van de borstkankers. Elk glas vergroot de kans op kanker door de aanmaak van bepaalde hormonen. “Het ziet ernaar uit dat zelfs de gezondheid van lichte drinkers erbij gebaat is als ze nog minder gaan drinken”, zegt de onderzoeksleider en Britse epidemioloog Juan Casas tegen de Britse krant The Independent.

Zittende leefstijl vermoordt ons

Veel mensen leiden een zittende leefstijl. We zitten achter de computer, in de auto, achter de televisie, op de telefoon, et cetera. “Onze zittende leefstijl vermoordt ons”, zegt de Amerikaanse onderzoeker James Levine. Helaas helpt het niet om veel te bewegen na een dag zitten. Wat beter werkt is het zitten voortdurend te onderbreken. Sta om de twintig minuten even op vanachter je bureau en maak een wandelingetje, sta of loop terwijl je belt en vergader vaker lopend of staand. Nog beter is het de dag te beginnen met sport. Na een zware inspanning werkt onze stofwisseling nog 14 uur lang op volle toeren.

Kanker-voorkomen-met-een-gezonde-leefstijl
Mediterraan dieet

Ruim één derde van alle gevallen van kanker is te voorkomen door een gezonde leefstijl, dat blijkt uit het onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Op het eiland Kreta kwamen moderne ziekten tot de jaren zeventig nauwelijks voor. Sinds de jaren zeventig gaan de Kretenzers naar de supermarkt. Het menu is vetter geworden en de inname van olijfolie teruggelopen. Vroeger aten ze noten en slakken, nu veel meer rood vlees. En aten ze eerder twee keer per dag wilde bladgroenten, nu nog maar een paar keer per week. Nu hebben wij geen wilde bladgroenten in onze achtertuin, maar je kan niet te veel verse ( biologische) groenten en fruit eten. Ze bevatten vitaminen en micronutriënten die de tekorten, die ontstaan door allerlei stressfactoren, aanzuiveren.

Een rijk gevoelsleven

”Het is een illusie dat je verstand altijd de baas is”, zegt psychotherapeute Nelleke Nicolai. Emoties hebben effect op de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Bij de klassieke stressreactie reageert ons lijf sneller dan onze gedachten. Het hart gaat sneller kloppen en de ademhaling wordt oppervlakkiger. Na afloop van een bedreigende situatie zie je dieren vaak trillen. Dat doen ze in een natuurlijke reactie om spanning los te laten. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat we het gevoel beteugelen met het verstand? Emoties mogen vrij stromen. Een hoge oppervlakkige ademhaling verraadt de emotionele lading in ons lijf. Er is werk aan de winkel.

Geen garantie

We kunnen veel doen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, maar niet bij alle vormen van kanker speelt leefstijl een rol. ”Gezond gedrag vrijwaart mensen niet van kanker”, aldus de onderzoekers van het KWF Kankerbestrijding, ”maar wie zich houdt aan de aanbevelingen, maakt de kans op deze ziekte wel zo klein mogelijk”.

Karine de Laat, www.therapie-renkum.nl

 

Gratis adviesgesprek