Projectomschrijving

Leven met fibromyalgie

Wat is de ervaring van mensen die een natuurgeneeskundig therapeut bezoeken?
In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen die veel hebben meegemaakt. Hoe overleven zij.
Astrid Rietdijk vertelt over haar leven met fibromyalgie:

“Ik ben 58 jaar en ik was heel lang op zoek naar een geneeswijze, die bij mij paste. Er waren in de loop van mijn leven veel onduidelijke klachten in mijn lichaam opgetreden. Ik had dan ook veel meegemaakt. Mijn kind was overleden, ik had een paar flinke ongevallen gehad en kreeg daarna ook nog een echtscheiding te verwerken. Een baan in het onderwijs was zeer intensief en gaf ook veel spanning. Dat waren zaken, die uiteindelijk tot het medische oordeel fibromyalgie leidde. Eindelijk een uitgangspunt, waarna ik op zoek ben gegaan naar diverse alternatieve mogelijkheden.

Fysiotherapie was te belastend voor mij, omdat ik inmiddels artrosevorming in mijn nek had. Hierdoor ontstonden vaak hoofdpijnklachten bij belasting van schouders en nek. Ik ben op zoek gegaan welke voedingsmiddelen bij mij pasten en welke niet. Daaruit bleek dat zuivelproducten, suiker en chocolade mijn systeem niet ten goede kwamen.

Uiteindelijk kwam ik bij een natuurgeneeskundig therapeute terecht. Zij bekeek het klachtenpatroon in zijn geheel. Dat wil zeggen dat zij de pijnklachten behandelde, maar ook keek naar het energieniveau, voedingspatroon, afvoer van afvalstoffen en hoe het komt dat bepaalde klachten er zijn. Fibromyalgie is onder andere een uiting van een slechte afvalstoffenverwerking in het lichaam. Dit geeft ernstige vermoeidheid, door een trage werking van lever en milt.

Door haar behandeling met onder andere voetreflexologie komt het energieniveau weer op peil. Met voetreflexologie worden de voeten, knieën en onderbenen gemasseerd. De energiebanen (meridianen) die daar lopen, beïnvloeden de organen. Verder is er nog gekeken welke voedingssupplementen geschikt zijn voor mijn lichaam. Ik blijk hoog gevoelig voor allerlei voedingsmiddelen. Bij ieder mens is dat uiteraard anders. Vitamines en mineralen, zoals vitamine B6, zink, mangaan, vitamine D en magnesium zijn voor mijn lichaam een welkome aanvulling tegen de vermoeidheid, die bij fibromyalgie opspeelt.

Met de behandelingen heb ik nog lang kunnen functioneren in mijn werkzaamheden. De pijnklachten zijn er nog, maar sterk verminderd en er valt mee te leven. Na de behandeling voel ik mij energieker en slaap ik beter door, wat me natuurlijk weer helpt om minder vermoeid te zijn. Na een bepaalde tijd zakt het energieniveau weer en maak ik een nieuwe afspraak voor een behandeling.

Ik kan iedereen met klachten adviseren een aantal behandelingen te ondergaan. Het is erg ontspannend en ik kan met natuurgeneeskundige behandelingen blijven functioneren, zoals ik het graag wil.”

Een natuurgeneeskundig therapeut geeft aandacht aan het energieniveau, de doorstroming van energie (communicatie van de hersenen naar de rest van het lichaam), afvoeren van afvalstoffen, voeding en kijkt samen met de cliënt naar waar de klacht emotioneel vandaan komt. Hiermee krijgt de cliënt inzicht in de situatie waarin de klacht ontstaat, waardoor herkenning van de situatie makkelijker gaat en met de volgende stap, de erkenning, de klachten hanteerbaar worden, zullen verminderen of verdwijnen.

Astrid Rietdijk, amrietdijk@gmail.com
José Dusol, www.praktijkjosedusol.nl

Gratis adviesgesprek