Projectomschrijving

Makkelijke groente voor in de vakantie

Zevenblad, Aegopodium podagraria, is zo’n groente, een makkelijke groente voor in de vakantie. En natuurlijk niet alleen voor in de vakantie: van maart tot oktober is zevenblad bruikbaar en heeft het een lange geschiedenis als ‘wild’ voedingsmiddel en geneeskruid.

Zevenblad is een stikstof minnende plant en groeit daar waar menselijke activiteit is. Het bedekt vaak grote oppervlaktes en groeit dicht op elkaar. De plant vermeerdert zich door een ondergrondse wortelstok. Daar waar je het bovengronds verwijdert, loopt het ondergronds op meerdere plaatsen weer uit. Iedere tuinbezitter is ermee bekend: zevenblad, een ware plaag.

Maak van de nood een deugd

Zevenblad heeft een hoog gehalte aan kalium. Kalium heeft een vochtregulerende werking. Ook bevat zevenblad veel flavonoïden en vitamine C. Dat kan bijdragen aan een goede stofwisseling en een gezonde urinezuurhuishouding.

Een bijkomend voordeel is de uitstekende smaak van het blad. Het doet denken aan spinazie met een licht zoete anijsachtige toets. De bloemknoppen kunnen in salades worden verwerkt. Van de zaden kan een knapperig strooikruid worden gemaakt door de zaden met een beetje zeezout te roosteren. De bladeren kunnen worden verwerkt als spinazie. Rauw smaken ze goed in een pesto, een toegift bij pastagerechten, roerbakgroenten en soepen.

Recept voor pesto

2 handen vol jong blad
2 teentjes knoflook
1 kop zonnebloempitten (of andere noten of zaden)
2 theelepels zeezout (of naar smaak)
Een beetje extra vierge olijfolie, pompoenpitolie of walnotenolie  (de olie verhoogt de smaak)

Bereidingswijze

Snijd het zevenblad in smalle reepjes. Doe het in de vijzel, keukenmachine of pureer met de staafmixer. Voeg knoflook, zonnebloempitten (of andere noten of zaden) en zeezout toe. Voeg geleidelijk de olie toe. Maak hiervan een smeuïge massa.
Optioneel kun je er een eetlepel Parmezaanse kaas doorheen doen. Noten zijn ook lekker door de pesto, bijvoorbeeld walnoten.

Zo heb je, ook in de vakantie, snel en makkelijk een groene toevoeging op tafel. Eet smakelijk!

Marry Foelkel, Beekbergen       www.marrys.nl
José Dusol, Apeldoorn             www.praktijkjosedusol.nl

Gratis adviesgesprek