Projectomschrijving

Neem hoofdpijn bij kinderen serieus

Hoofdpijn bij kinderen, het komt helaas vaak voor. Meestal is de hoofdpijn snel verdwenen. Een keertje vroeger naar bed, en de hoofdpijn is weg. Maar als het regelmatig terugkomt, is er meer aan de hand. Kinderen worden dan beperkt in hun doen en laten. Ze kunnen niet stralen. Op zoek gaan naar de oorzaak is dan de beste remedie.

Net als bij volwassenen kunnen kinderen spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn krijgen. Het herkennen van de verschillende vormen van hoofdpijn bij kinderen is vaak moeilijk, omdat ze nog niet zo goed kunnen omschrijven wat ze voelen. Neem de klachten van kinderen altijd serieus, zeker als hij of zij regelmatig over hoofdpijn klaagt. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen om de oorzaak te achterhalen. Hou bij hoe lang de hoofdpijn duurt, of er nog andere symptomen zijn en in hoeverre de hoofdpijn je kind beperkt met spelen, lezen of leren.

De oorzaak van hoofdpijn bij kinderen kan heel divers zijn. Slaapt je kind voldoende, eet het gevarieerd en op tijd, drinkt het voldoende (water), krijgt het voldoende frisse lucht (denk aan buiten spelen) en wordt het huis goed geventileerd?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een hoofdpijn uitlokken. Bekende voorbeelden zijn chocola, cola, suiker en pinda’s. Deze middelen gedurende drie weken weglaten kan duidelijk maken of dit meespeelt. Het kan zijn dat jouw kind reageert op andere voedingsmiddelen. Je kunt dit bij een natuurgeneeskundig therapeut laten uitzoeken. Een behandeling met bijvoorbeeld NAET, Quantum Allergy of bioresonantie kan de reactie op een bepaald voedingsmiddel helpen te verminderen of te elimineren.

Hoofdpijn kan ook ontstaan door slechte ogen en/of slechte oogsamenwerking. Je kind ervaart dan visuele stress. Dit kost veel energie, maar kan ook hoofdpijnklachten geven. In de blog over visuele stress vertel ik hoe je dit herkent en welke stappen je zou kunnen nemen.

Neem-hoofdpijn-bij-kinderen-serieus-stralen

Soms wordt de hoofdpijn veroorzaakt door een verkeerde houding en/of spanning in het lichaam. Fysiotherapie van de nek- en schouderspieren kan dan verlichting geven. De verkeerde houding kan echter ook ontstaan zijn door nog te actieve primaire reflexen. Integratie van reflexen, die met de lichaamshouding te maken hebben, kan daarom een blijvende verbetering geven bij terugkerende hoofdpijn. Je kunt hierbij denken aan de ATNR en de STNR.
Niet altijd zijn het de reflexen voor houding, die een oorzaak zijn van migraine bij kinderen. In de praktijk blijkt de integratie van de Bapkin Palmomental Reflex het aantal aanvallen sterk en blijvend te verminderen. Deze reflex schept de basis voor de hand-mondcoördinatie. Wanneer de reflex onvoldoende geïntegreerd is, is er veel spanning in het lichaam. Dit kan zich naast hoofdpijn en migraine bijvoorbeeld uiten in gespannen vuistjes, stotteren en nagelbijten.

Als je kind regelmatig hoofdpijn heeft, is het belangrijk om dit te bespreken met de leerkracht op school. Soms heeft de hoofdpijn namelijk te maken met school. Te hoge verwachtingen van ouders, juf/meester of het kind zelf, kunnen spanningen veroorzaken met hoofdpijn als gevolg. Hetzelfde geldt echter voor het kind dat onderpresteert. Een kind dat veel meer kan, maar dit niet laat zien op school. Faalangst en perfectionisme kunnen dan een grote rol spelen. De hoofdpijn beperkt het kind om zichzelf te kunnen laten zien.

Kortom, er zijn veel oorzaken voor hoofdpijn bij kinderen. Gelukkig zijn er ook veel verschillende oplossingen. Ga samen op zoek naar de oorzaak.
Want als de hoofdpijn niet meer terugkomt, kan je kind weer gaan stralen.

Milou van Rooij – de Vries www.healthcentre-cho.com

 

Gratis adviesgesprek

Interesse in meer nieuws over het thema hoofdpijn? Meld je aan voor de Inspiratiemail in de sidebar.

disclaimer