Projectomschrijving
Onverklaarbare klachten en bijnieruitputting door stress
Je bijnieren scheiden hormonen af die belangrijk zijn, bijvoorbeeld wanneer er gevaar op je af komt en je moet vluchten of vechten. Heb je langere tijd veel stress (gevoel van moeten vluchten of vechten), dan put je je bijnieren uit. De hormonen die je bijnieren afscheiden, zijn heel belangrijk voor je gezondheid.
Je bijnieren hebben invloed op:
- de bloedsuikerspiegel
- de zout- en waterbalans in je cellen
- de bloeddruk
- het immuunsysteem
- de aanmaak van oestrogeen en testosteron
- en je vermogen om met stress om te gaan
Hoe veroorzaakt stress bijnieruitputting
Oorzaken van bijnieruitputting zijn:
- overbelasting op het werk
- verkeerde voeding
- onverwerkte emoties
- negatieve gedachten
- chemicaliën
- maar ook door medicatie en vaccinaties
Allemaal stressfactoren!
Doordat bijna iedereen constant onder hoogspanning leeft, ervaren mensen onophoudelijk een stressreactie, die te vergelijken is met de negatieve effecten van drugs gebruiken; je voelt je eventjes sterk, lekker of zorgeloos. De rekening komt meestal, nadat de drugs zijn uitgewerkt. De rekening van bijnieruitputting komt, wanneer je al zoveel klachten hebt opgebouwd, dat je door verzwakking bijna niet meer toekomt aan het oplossen van je klachten.
Welke klachten horen bij bijnieruitputting
Een bijnieruitputting ontwikkelt zich geleidelijk, zodat je het eerst niet merkt. Tegen de tijd dat je symptomen ervaart, heb je meestal al meerdere (soms ook ernstige) klachten ontwikkeld.
Denk hierbij aan:
- schildklierproblemen
- te hoog cholesterolgehalte
- spijsverteringsproblemen
- candida (schimmelinfectie)
- kanker
- gal- en nierstenen
- diabetes mellitus
- bloedarmoede
- gebitsproblemen
- (chronische) vermoeidheid
- spier- en zenuwziekten
- hooikoorts
- klachten aan luchtwegen en longen
- hoofdpijn
- menstruatieklachten
- onvruchtbaarheid
- huidklachten
- haaruitval
- depressie
- agressie
- hyperactiviteit
- hooggevoeligheid
Bijnieruitputting: hoe kom je erachter
Meet je lichaamstemperatuur in de ochtend, zodra je wakker wordt en nog niets hebt gedaan. Dit geeft een indicatie over je gezondheid. Meet een week lang onder beide oksels en registreer de uitslagen. Gebruik hiervoor een betrouwbare, ouderwetse kwikthermometer en zit rechtop in bed (zonder dekens of extra kleding). De uitslag hoort tussen de 36,5 en 36,8 o C te liggen. Vallen jouw waardes hierbuiten, bezoek dan een natuurgeneeskundige om precies vast te stellen, wat er aan de hand is. In mijn praktijk stel ik vast of er sprake is van een bijnieruitputting door middel van reacties in de voet te testen met behulp van voetreflexologie.
Een bijnieruitputting: wat doe je er aan
Misschien weet je van jezelf, dat je niet gezond eet, te veel snoept, koffie drinkt, te veel of te weinig beweegt, piekert of steeds maar weer overwerkt en je daardoor te weinig tot rust komt. Je probeert je leven te verbeteren, maar het lukt je niet.
Door een bijnieruitputting dreig je in een vicieuze cirkel terecht te komen van vermoeidheid of juist extreme stress, waardoor je steeds maar niet toekomt aan het oplossen van je klachten. Wordt vooral niet boos of gefrustreerd. Dit is niet zwak maar menselijk!
Het is daarom heel praktisch om de hulp van een natuurgeneeskundig therapeut in te roepen. Deze voert jouw stress af met behandelingen, geeft je nieuwe energie en zet een behandelplan op om je problemen structureel aan te pakken.
Als deskundige in bijnieruitputting help ik met achterhalen van de oorzaak, door te testen op emoties en stressfactoren. Met tips voor zelfmanagement leer je omgaan met stress. Met natuurlijke middelen brengen we de bijnieren op heel korte termijn tot rust.
Manja Bodde, Apeldoorn, www.ontstressnu.nl
Reageer