Projectomschrijving

Posttraumatische stress syndroom behandelen met reflexintegratie

We maken allemaal veel dingen mee in ons leven, leuke en minder leuke. Soms maak je iets mee, wat je niet zomaar naast je neerlegt. Tijdens de gebeurtenis voelde je je machteloos en hulpeloos. Je voelde je niet veilig. Je kon alleen maar handelen om te overleven. Dit kan een losstaande heftige gebeurtenis zijn, maar het kan ook om een periode met gebeurtenissen gaan. Door de traumatische ervaring ben je verwond, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit noemen we posttraumatische stress. Meestal geneest dit vanzelf. De gebeurtenis verdwijnt naar de achtergrond en het dagelijkse leven wordt weer opgepakt. Soms ontstaat er echter een posttraumatisch stress syndroom (PTSS). Dit is een verzamelnaam voor een groep klachten, die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Het trauma verdwijnt dan niet naar de achtergrond, maar blijft je achtervolgen.

Voorbeelden van klachten bij PTSS

  • je kunt je slecht concentreren
  • je kunt dingen maar niet onthouden
  • je schrikt snel en heftig
  • je bent prikkelbaar en hebt onredelijke woede-uitbarstingen
  • je hebt maar weinig interesse in je omgeving
  • je bent somber en hebt depressieve buien
  • je slaapt slecht en/of hebt nachtmerries, waarbij je de gebeurtenis steeds herbeleeft
  • je voelt je zelfs schuldig of je schaamt je
  • regelmatig duiken er onverwacht herinneringen en beelden van de gebeurtenis op
  • misschien grijp je daardoor naar alcohol, medicijnen of drugs

Bij de meeste mensen met PTSS ligt hun leven totaal overhoop. Zowel volwassenen als kinderen kunnen een PTSS ontwikkelen. Het kan meteen na een schokkende gebeurtenis optreden, maar dat hoeft niet altijd. Het kan zelfs jaren duren, voordat je last krijgt van een PTSS.

Hoe kun je PTSS behandelen

Er zijn verschillende manieren om een PTSS te behandelen. Regulier wordt vaak psychotherapie aangeraden, soms in combinatie met EMDR of medicatie. Alternatief worden er methoden ingezet als Touch for Health, bioresonantie, Reiki, NEI of Integrale Stress Release.
Sinds kort is het in Nederland mogelijk om een PTSS met behulp van reflexintegratie te behandelen. Tijdens een specialisatie binnen de Masgutova-methode (MNRI) leert de behandelaar een speciaal protocol, waarbij verschillende stappen worden doorlopen. Degene, die behandeld wordt, ligt op een behandeltafel en ondergaat grotendeels passieve reflexmatige bewegingen en houdingen.

 

posttraumatische stress syndroom behandelen met reflexintegratie trauma

 

De stappen van behandeling met reflexintegratie

  1. ondersteunt het loslaten van negatieve bescherming
  2. staat in het teken van celdifferentiatie (proces waarbij uit betrekkelijk eenvoudige cellen, nieuwe cellen met zeer specifieke functies voortkomen; sommige cellen ontwikkelen zich tot bloedcellen, andere tot spier-, lever- of zenuwcellen enzovoort.)
  3. helpt de gronding en stabiliteit te verbeteren
  4. voert het te veel aan de stresshormonen adrenaline en cortisol af
  5. activeert de hersenen
  6. afsluiten van de behandeling

Het geheel duurt circa twee uur.

Dit protocol is succesvol ingezet bij ernstige gebeurtenissen, zoals de overstroming in Baton Rouge, LA (2016), na een schietpartij op een lagere school (2013), na het treinongeluk in Ufa (1989) en vele andere traumatische momenten in de geschiedenis. Het mooie is, dat het protocol ook bij minder ernstige trauma’s en chronische stress ingezet kan worden. Het werkt zonder dat je over de gebeurtenis zelf hoeft te praten of zelfs hoeft te weten wat de oorzaak van de posttraumatische stress precies is. Al na enkele behandelingen merk je dat klachten verminderen of verdwijnen. Soms zelfs klachten, waarvan je niet verwachtte dat deze met trauma of chronische stress te maken hadden.

Ervaringen door reflexintegratie

Zelf heb ik geen schildkliermedicatie meer nodig. Een collega kon na 20 jaar eindelijk beter in- en doorslapen. Kinderen zetten ineens stappen, waar ze voor de behandeling niet eens over na zouden denken. Kortom het leven wordt een beetje makkelijker.

Milou van Rooij-de Vries, www.healthcentre-cho.com

 

In dit YouTube filmpje een impressie: Post-Traumatic Stress Treatment with MNRI® – Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration

PTSS Challenge maakte dit filmpje over deze methode.: Jouw lijf onder controle krijgen.
Meer informatie over Wil van Kessel en deze methode: Bijdragers afleveringen PTSS Challenge Wil van Kessel.

Direct beginnen? Hier is een filmpje: Reflexintegration for Trauma Recovery

 

Contact