Projectomschrijving
Progesterontekort
Wat hebben menstruatieklachten, miskramen, overgangsklachten, zwangerschapsproblemen en onvruchtbaarheid met elkaar te maken? Mensen met één of meer van deze klachten hebben zeer waarschijnlijk een progesterontekort.
Vooral vrouwen in de menopauze hebben een verhoogde kans hierop. Maar ook pubers, jong volwassenen en mannen hebben steeds vaker klachten, waarbij een progesterontekort een grote rol speelt.
Progesteron is een belangrijk hormoon dat afgescheiden wordt door vrouwen die menstrueren, maar ook door mannen. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bevruchte eicel uit kan groeien tot een baby. Het is bekend dat het hormoon allerlei processen ondersteunt: progesteron verbetert de slaap en de werking van de schildklier, normaliseert de bloedsuikerspiegel, vermindert migraine, werkt als antidepressiva, gaat botontkalking tegen, voorkomt baarmoederhals- en borstkanker, vermindert de kans op prostaatkanker, bevordert de weefselopbouw, helpt het zink- en kopergehalte op peil te brengen, bevordert vetverbruik, beschermt tegen borstknobbels en is belangrijk bij de aanmaak van andere hormonen in ons lichaam.
Het zal dus duidelijk zijn dat de lijst met klachten, die te maken hebben met een progesterontekort, veel langer is dan in de eerste alinea genoemd is.
Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron in de juiste verhouding aanwezig zijn in het lichaam, verlopen veel processen optimaal. Deze verhouding wordt verstoord door de pil, maar ook door uitlaatgassen, oplosmiddelen en kleefstoffen uit bijvoorbeeld nagellak, zeep, cosmetica, plastics, wasmiddelen en dergelijke. Oestrogeen wordt dan dominant en er ontstaat een tekort aan progesteron. Op dat moment is oestrogeen toxisch voor het lichaam geworden. Dus… sinds we alles hebben, komen we veel tekort.
Wat kun je doen, als je vermoedt dat je een oestrogeenoverschot hebt? Op www.progesteronetherapy.com staat aan de rechterkant een knop naar een (Engelstalige) vragenlijst. Na invullen ontvang je een score met een indicatie of je klachten met een progesterontekort te maken kunnen hebben.
Is de score hoog, laat dan je progesterongehalte bepalen via de huisarts. Dit kan het beste aangetoond worden door middel van een speekseltest.
Daarnaast kun je gelukkig meteen al iets doen. Leef en eet zo gezond mogelijk. Eet zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Daarnaast kun je ‘natuurlijk progesteron’ toevoegen, het beste in de vorm van een crème, omdat de progesteron anders door de lever afgebroken wordt. Veel klachten worden hiermee verholpen, omdat de oestrogeendominantie wordt opgeheven. Let er wel op dat de crème natuurlijk progesteron bevat en niet synthetisch is.
Zelf heb ik veel baat gehad bij het smeren van natuurlijke progesteron naast een zo gezond mogelijk leven. Ik hou rekening met de stoffen, die de verhouding kunnen beïnvloeden. Ik heb veel minder last van mijn menstruatie, die al sinds de pubertijd heel hevig is geweest en nu voor het eerst normaal verloopt. Daarnaast heb ik duidelijk veel meer energie en slaap ik beter. Dus door niet meer alles te hebben, kom ik minder tekort.
Milou van Rooij – de Vries
www.cho-behandelingen.com,
Bron: www.progesteronetherapy.com
Bedankt voor deze nuttige informatie. Ik snap alleen een ding niet: is een tekort nu het gevolg van een teveel aan oestrogeen of een tekort in de lichaamseigen aanmaak? Alvast bedankt!
Het tekort aan progesteron kan door verschillende oorzaken ontstaan. Er is een disbalans ontstaan, die onder andere opgelost kan worden door (natuurlijk) progesteron aan te vullen. Of een tekort aan progesteron aan de orde is, kan onderzocht worden via je huisarts. In het artikel staat een link naar een Engelse website. Daarin staat wat voor soort onderzoek zij adviseren. Hierin staat ook een (Engelse) vragenlijst voor een indicatie of een progesteron tekort eventuele klachten kunnen verklaren.
Hallo Milou, bij mijn dochter van 17 is door de huisarts een behoorlijk tekort aan progesteron vastgesteld. Het smeren van natuurlijke progesteron creme heeft de waarde niet verbeterd. Ze is altijd moe, heeft veel acne, misschien iets meer dan normaal gezichtsbeharing, droge huid, koude handen en voeten en koemelkallergie en heeft tot nu toe weinig gemenstrueerd. De hoeveelheid Oestrogeen is normaal.
Heb je voor ons een advies? Alvast bedankt!
Wat vervelend voor jullie dochter. Er zijn meerdere dingen, die je kunt doen.
Optie 1 is: Uitvoerig onderzoek laten doen door een natuurarts. Zij doen vaak uitgebreider/ander onderzoek dan de huisarts of specialist in het ziekenhuis. Via http://vgns.info/ kun je aan adressen komen bij jullie in de buurt. Hier vinden jullie ook meer informatie over schildklierproblemen, die vaak niet door de huisarts of specialist gevonden worden met standaard testen, maar wellicht wel herkenbaar zijn.
Optie 2 is: Meer natuurlijk progesteron smeren per dag.
Optie 3 is: Reflexintegratie therapie (MNRI), het liefst bij een behandelaar, die de module voor Stress Hormones and Reflex Integration heeft gedaan. Een andere mogelijkheid is de module Reflex Integration Disorder and PTSD recovery of Tactile Integration. Deze modules helpen het lichaam beter in balans te brengen. http://mnrigids.masgutovamethode.nl/
Optie 4 is: bioresonantie therapie, liefst met mogelijkheid voor Integrale Stress Release.
Optie 5 is: Checken op de ziekte van Lyme (kan ook via een natuurarts)
Optie 6 is: Ontstoren van vaccinaties, met name die van baarmoederhalskanker, mocht ze deze gehad hebben
Of een combinatie hiervan.
Hopelijk komen jullie snel een stap verder