Projectomschrijving

Progesterontekort

Wat hebben menstruatieklachten, miskramen, overgangsklachten, zwangerschapsproblemen en onvruchtbaarheid met elkaar te maken? Mensen met één of meer van deze klachten hebben zeer waarschijnlijk een progesterontekort.

Vooral vrouwen in de menopauze hebben een verhoogde kans hierop. Maar ook pubers, jong volwassenen en mannen hebben steeds vaker klachten, waarbij een progesterontekort een grote rol speelt.

Progesteron is een belangrijk hormoon dat afgescheiden wordt door vrouwen die menstrueren, maar ook door mannen. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bevruchte eicel uit kan groeien tot een baby. Het is bekend dat het hormoon allerlei processen ondersteunt: progesteron verbetert de slaap en de werking van de schildklier, normaliseert de bloedsuikerspiegel, vermindert migraine, werkt als antidepressiva, gaat botontkalking tegen, voorkomt baarmoederhals- en borstkanker, vermindert de kans op prostaatkanker, bevordert de weefselopbouw, helpt het zink- en kopergehalte op peil te brengen, bevordert vetverbruik, beschermt tegen borstknobbels en is belangrijk bij de aanmaak van andere hormonen in ons lichaam.

Het zal dus duidelijk zijn dat de lijst met klachten, die te maken hebben met een progesterontekort, veel langer is dan in de eerste alinea genoemd is.

Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron in de juiste verhouding aanwezig zijn in het lichaam, verlopen veel processen optimaal. Deze verhouding wordt verstoord door de pil, maar ook door uitlaatgassen, oplosmiddelen en kleefstoffen uit bijvoorbeeld nagellak, zeep, cosmetica, plastics, wasmiddelen en dergelijke. Oestrogeen wordt dan dominant en er ontstaat een tekort aan progesteron. Op dat moment is oestrogeen toxisch voor het lichaam geworden. Dus… sinds we alles hebben, komen we veel tekort.

Wat kun je doen, als je vermoedt dat je een oestrogeenoverschot hebt? Op www.progesteronetherapy.com staat aan de rechterkant een knop naar een (Engelstalige) vragenlijst. Na invullen ontvang je een score met een indicatie of je klachten met een progesterontekort te maken kunnen hebben.
Is de score hoog, laat dan je progesterongehalte bepalen via de huisarts. Dit kan het beste aangetoond worden door middel van een speekseltest.

Daarnaast kun je gelukkig meteen al iets doen. Leef en eet zo gezond mogelijk. Eet zoveel mogelijk vers en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Daarnaast kun je ‘natuurlijk progesteron’ toevoegen, het beste in de vorm van een crème, omdat de progesteron anders door de lever afgebroken wordt. Veel klachten worden hiermee verholpen, omdat de oestrogeendominantie wordt opgeheven. Let er wel op dat de crème natuurlijk progesteron bevat en niet synthetisch is.

Zelf heb ik veel baat gehad bij het smeren van natuurlijke progesteron naast een zo gezond mogelijk leven. Ik hou rekening met de stoffen, die de verhouding kunnen beïnvloeden. Ik heb veel minder last van mijn menstruatie, die al sinds de pubertijd heel hevig is geweest en nu voor het eerst normaal verloopt. Daarnaast heb ik duidelijk veel meer energie en slaap ik beter. Dus door niet meer alles te hebben, kom ik minder tekort.

Milou van Rooij – de Vries
www.cho-behandelingen.com,

Bron: www.progesteronetherapy.com

Gratis adviesgesprek