Projectomschrijving

Schildklierproblemen, zijn er natuurlijke oplossingen?

Problemen met de productie van Thyrax, een regulier medicijn voor de schildklier, is ingeslagen als een bom. Mensen met schildklierproblemen reageren in paniek. Er zijn ongeveer 403.200 Nederlanders met een traag werkende schildklier. Apotheken, huisartsen en specialisten worden plat gebeld, medicijnen worden op marktplaats aangeboden en op social media klinken wanhoopskreten. Schildklierproblemen op een natuurlijke manier benaderen lijkt hiermee meer dan welkom. Maar zijn er natuurlijke oplossingen?

De schildklier, een klein vlindervormig orgaan onder het strottenhoofd, maakt onder andere twee hormonen aan: T4 en T3. De aanmaak van deze hormonen wordt gereguleerd door een ander hormoon, TSH, die in de hypofyse in de hersenen wordt aangemaakt. De schildklierhormonen worden via het bloed naar alle cellen in het lichaam vervoerd. De schildklier zorgt ervoor dat elke cel en elk orgaan in het lichaam kan functioneren. In een gezond lichaam produceert de schildklier dagelijks precies de hoeveelheid hormonen, die werkelijk nodig is en verbruikt wordt.

Wanneer er te weinig schildklierhormonen aangemaakt worden, noemen we dit een trage schildklier of hypothyreoïdie, kortweg hypo. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid, gewichtstoename en concentratieproblemen.

Wanneer er te veel van één of beide schildklierhormonen worden geproduceerd, noemen we dit een te snelle schildklier of hyperthyreoïdie: de schildklier is overactief, kortweg hyper. De belangrijkste symptomen zijn prikkelbaarheid en onverklaarde gewichtsafname.

De lijst met klachten is echter veel langer. Lichamelijke klachten, zoals kouwelijkheid (handen en voeten), darmklachten, haaruitval, menstruatiestoornissen, fibromyalgie, hartkloppingen en allergie. Psychische klachten, zoals traagheid, depressies en stemmingswisselingen. Neurologische klachten, zoals hoofdpijn, slaapstoornissen en duizeligheid. Een volledige lijst van klachten vind je op www.vgns.info/hypo-of-hyper.

Bij het instellen van medicijnen schommel je steeds tussen hypo en hyper, totdat je goed bent ingesteld. Een kleine verandering in werkzame stoffen en/of hulpstoffen kan al voor een disbalans zorgen met de nodige problemen, zowel lichamelijk als mentaal. De paniekreactie is daarmee goed te verklaren. Overstappen op een ander medicijn heeft namelijk nogal wat invloed op het functioneren, zowel thuis als op het werk. Het is dan lastig om je leven te blijven leven.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke oplossingen beschikbaar. Sterker nog, tot 1987 was een dierlijk schildklierhormoon de standaard behandelmethode. Dit hormoon bevat naast T4 en T3 ook nog T2, T1 en T0. Door de wet op de Geneesmiddelenvoorziening uit 1963 werd de standaardbehandeling gewijzigd in de synthetische T4. Deze wet vereist namelijk een exacte samenstelling, wat bij een natuurlijk schildklierhormoon niet mogelijk is. Bij niet alle patiënten werkt de T4 voldoende. Daarom wordt tegenwoordig vaak een combinatie met het synthetische T3 voorgeschreven. Voor de groep bij wie dit nog steeds onvoldoende werkt, blijkt het natuurlijk schildklierhormoon vaak een goed alternatief te zijn.

In de Schildklierproblemen zijn er natuurlijke middelen hormonenwinter van 2009/2010 dreigde er een algeheel verbod op natuurlijk schildklierhormoon. Gelukkig is dit algehele verbod niet ingevoerd. Op dit moment zijn natuurlijke schildklierhormonen verkrijgbaar op recept via natuurartsen. Op de website van de VGNS is hier meer informatie over te vinden.

Leuk weetje: presidentskandidate Hillary Clinton gebruikt natuurlijk schildklierhormoon als medicatie voor de behandeling van haar te traag werkende schildklier. Dit blijkt uit een op internet gepubliceerde brief van haar arts.

In een volgende blog ga ik dieper in op mogelijke oorzaken en oplossingen van schildklierproblemen. Wanneer je schildklierhormonen weer in balans zijn, merk je dit gelijk in je totale gezondheid en welzijn. Je kunt je leven weer leven.

Milou van Rooij-de Vries,  Maarssen
www.cho-behandelingen.com

Bron: www.vgns.info

Disclaimer: Overleg wel altijd met je behandelend (natuur)arts of specialist voordat je je medicatie aanpast.

Gratis adviesgesprek