Projectomschrijving

Gezond snoepen

Voor mijn beroep als natuurgeneeskundig therapeut volg ik regelmatig bij- of nascholingscursussen, waaronder een kruidencursus voor therapeuten bij Marry’s educatie & kruiden in Beekbergen. Bij Marry Foelkel leer je aan de hand van anekdotes. Zo ook bij de les over gezond snoepen.

Anekdote van Marry “Ooit, mijn achterbuurman, prof. dr. ir. mr. Schoorl (sorry ik heb er een paar titels zelf bij verzonnen) was de uitvinder van het algemeen bekende rozenbotteldrankje. Het rozenbotteldrankje waar heel Nederland groot mee is geworden. Hij was bevriend met Linus Pauling die twee keer de nobelprijs kreeg (in 1954 de Nobelprijs voor de Scheikunde en in 1962 de Nobelprijs voor de Vrede).

Ze hielden zich intensief bezig met de werking van vitamine C, onder andere met de bevinding dat het menselijk lichaam geen vitamine C aanmaakt en we dit dus door middel van voeding moeten aanvullen.
Zeg nou zelf: als je zo’n bolleboos als prof. dr. ir. mr. Schoorl, in je dorp hebt wonen, zou er minstens voor deze ereburger uit jouw dorp, een pomp op het dorpsplein geplaatst moeten worden. Een pomp waar iedereen uit het dorp zijn rozenbotteldrankje kan aanvullen met ons kostbare en miljoenen jaren oude Veluwse bronwater.
Prof. dr. ir. mr. Schoorl vond dus dit rozenbotteldrankje uit, als vitamine C-drank voor de Nederlandse kindjes. Helaas heeft hij hiervoor nooit de erkenning gekregen. Rozenbottel is van alle inheemse vruchten (bijna) het rijkst aan vitamine C. Ter ere van de professor en ter voorkoming van een te hoge suikerinname, verwerk ik nu de gedroogde rozenbottels tot meel en maak daar snoepjes voor de kinderen en pillen voor de grootouders van. Ook gebruik ik het als gezonde broodverbeteraar, waardoor het brood prachtig rijst. Rozenbottel heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dus behulpzaam bij alles wat eindigt op itis (bijvoorbeeld artritis).”

Marry Foelkel José Dusol rozenbottel vitamine_c

Voor een postuum eerbetoon aan de professor volgt hier een snoep-recept: een gezonde lekkernij met natuurlijke kleur, geur en smaak.

  • Gemalen rozenbottel, zonder pit
  • Een beetje vaste honing (versuikerd, niet vloeibaar)
  • Gemalen pitten en zaden, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, boekweit, lijnzaad en vlo/weegbreezaad (beetje achterhouden om op het laatst snoepjes te rollen)

Deze ingrediënten tot een mix roeren, waarvan je bolletjes kunt maken ter grootte van een toverbal. Daarna, om plakkerigheid te voorkomen en om ze te kunnen bewaren, door de achtergehouden gemalen pitten en zaden rollen.

Snoep smakelijk!

Marry Foelkel, Beekbergen
www.marrys.nl

José Dusol, Apeldoorn
www.praktijkjosedusol.nl

Gratis adviesgesprek