Projectomschrijving

Lichaamstaal

Het hart op de tong hebben, een gezegde met een mogelijk alternatief-medische achtergrond. Mensen die het hart op de tong hebben liggen ‘flappen er uit’ wat ze dwars zit of wat in hun opkomt. Ze kroppen het dus niet op, ze uiten zich makkelijk. Misschien volgens sommige mensen iets te makkelijk. Toch geen verkeerde gewoonte, vanuit gezondheidsoogpunt bekeken.

Juist als je dingen binnen houdt, kunnen er allerlei problemen ontstaan. Zo kreeg ik een keer een vrouw met haar kinderen in mijn praktijk, omdat de kinderen allerlei kwalen hadden. Ik zag al vrij snel de emotionele oorzaak van de klachten. Hier was een stuk bewustwording nodig, om de kwalen echt op te lossen. Vaak nemen kinderen het gedrag en daarmee vaak ook de kwalen van hun ouders over.  Het leek mij het slimste om met de moeder aan de gang te gaan, zodat zij haar kinderen zelf kon helpen. Moeder had als kind het probleem dat er thuis niemand naar haar wilde luisteren. Ze leerde hierdoor zich niet meer te uiten en dat werd een gewoonte. Daarbij was haar hele familie hooggevoelig; zijzelf ook. Ze had nooit geleerd om grenzen aan te geven en te beschermen, waardoor alles heel hard bij haar binnen kwam. Als je dan alles binnen houdt, wordt je vanzelf een keer ziek. De moeder is dan ook een aantal jaar geleden in het ziekenhuis beland met ernstige hartkloppingen. In het ziekenhuis werd hiervan geen oorzaak gevonden.

Volgens de oude Chinese tongdiagnostiek tonen potentiële kwalen zich aan de kleur van de tong, waarbij het puntje van de tong de gezondheid of conditie van onder andere je hart weerspiegelt. Is het puntje (hartgebied) erg rood, zoals bij deze moeder, dan is je hart overactief, heb je last van spanningen en kan je hart hevig tekeer gaan. Soms zelfs zo hevig, dat je hartkloppingen krijgt. Het gevolg daarvan is een hoge bloeddruk. Is het tongpuntje wit, dan wijst dit op vocht vasthouden in je lichaam. Vaak is dit een teken van verborgen aandoeningen en uitputting en een teken dat klachten chronisch zijn geworden. Via de alarmerende kleur groen kun je bij zwart terecht komen. De kleur zwart op het lichaam betekent foute boel.  Zo hebben bepaalde kleurschakeringen hun eigen betekenis.

Doordat de moeder inzicht kreeg in haar klachten en zich beter leerde uiten, kon ze dit haar kinderen vervolgens ook leren. Wat denk je? Na een jaar waren de klachten van de kinderen beduidend minder.

Ik denk dat je beter je hart op je tong kunt hebben liggen, dus een mooie roze tongpunt hebben, dan een erg rood tongpuntje.

Manja Bodde, Apeldoorn       www.paradox-puur.nl

Gratis adviesgesprek