Projectomschrijving

Tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus is een aandoening waar de medische wereld geen oplossing voor heeft. Natuurgeneeskundig gezien is dit naar mijn mening een aandoening die zich weliswaar uit in het oor, maar waarvan de oorzaak ergens anders ligt: in het zenuwstelsel. Symptoombestrijding zal je dan ook niet veel verder helpen; dat pakt de oorzaak namelijk niet aan.

Behandeling van tinnitus is een persoonlijke zaak. Het is belangrijk om breder te kijken dan puur naar de medische klacht. Bij sommige mensen is het bekend waardoor de tinnitus is ontstaan, maar de meeste mensen hebben geen idee waar het mee te maken heeft. Na onderzoek is gebleken dat deze aandoening veel oorzaken kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn lawaai, medicijnen, hoge bloeddruk, voeding en trauma.

De gevolgen van tinnitus kunnen groot zijn in iemands leven. Door het (continue) geluid in het hoofd slaap je minder goed, waardoor uitputting en depressieve gevoelens het gevolg kunnen zijn. Ook komen mensen soms in een sociaal isolement terecht omdat ze de gesprekken tijdens een feestje niet meer kunnen volgen.

Binnen de natuurgeneeskunde kijken we naar je persoonlijke situatie. Welke klachten spelen er nog meer, hoe sta je in het leven, je voedingspatroon, welke ziekte heb je doorgemaakt. Er wordt gekeken of er nog meer organen bij deze aandoening betrokken zijn. Mensen met tinnitus blijken vaak een bepaald vitamine- en mineralentekort te hebben. Dit wordt onderzocht met een bloedonderzoek. De antwoorden op deze vragen geven een persoonlijk beeld weer, die gekoppeld aan de tinnitus, een uniek behandelingsplan genereert. Je persoonlijke, individuele situatie staat dus helemaal centraal. Dat is de essentie van je klachten. Een standaardoplossing zal je simpelweg niet verder helpen.

Tijdens het onderzoek naar alternatieve behandelmethoden bij tinnitus, bleek dat communicatie een heel belangrijk aspect is bij het leren omgaan met tinnitus. Het gaat om de manier waarop je contact legt met zowel de buitenwereld, als je eigen binnenwereld. Mensen met tinnitus zijn vaak denkers, zitten veel in het hoofd en hebben moeite met ontspannen. Onbewust spannen zij het lichaam aan waardoor er verkrampingen ontstaan met name in het nek-/schoudergebied. Massage, nek- en schouderoefeningen en meditatie laten de druk in het lichaam afnemen en ontspannen de geest.

De combinatie van gesprekken over communicatie plus fysieke behandelingen draagt bij aan het beter kunnen hanteren van het geluid, tot verminderen of zelfs stoppen van het geluid. Er is inderdaad geen eenduidige oplossing voor het behandelen van tinnitus maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden die je verder helpen.

Angela Dol, Apeldoorn
www.angeladol.nl

Gratis adviesgesprek