Projectomschrijving
Van alles een beetje, van niets te veel
Geloof je in het scheppingsverhaal dan heet het het paradijsdieet (waar de leeuw met het lam samenleefde, zonder agressie). Geloof je niet in het scheppingsverhaal, maar in de evolutie, dan noem je het misschien het paleodieet. Alle diëten, van dit paradijsdieet tot en met de laatste hype, kunnen we samenvatten in één gezond advies: van alles een beetje, van niets te veel.
Om op een natuurlijke wijze te werken aan je gezondheid, vraag je je arts of specialist niet om een chemisch of synthetisch pilletje, poedertje of drankje om een orgaan te activeren, te ondersteunen of bij te sturen. Op welke natuurlijke wijze werk je wel aan je gezondheid? De knop moet om: anders eten, anders leven, dichter bij de oorspronkelijke natuur. Leer te luisteren naar de natuur, ook je eigen lichaam is de natuur.
Laten we eens kijken naar bewerkte producten
Hoeveel zou je eten van een lepel suiker? Het antwoord zou zijn, zeker geen tweede lepel. Hoeveel zou je eten van een lepel room of vet? Ook zeker geen tweede lepel. Nu gaan we deze twee producten mengen en bijvoorbeeld invriezen en dan noemen wij het ijs of een shake. Hoeveel eten we er dan van? We eten of drinken liters, want het smaakt zo lekker. Deze manier van bewerken herkent het lichaam niet. Hieraan herken je een valkuil.
Welke voeding past dan het best bij ons lichaam?
Voeding in deze volgorde (het paradijsdieet): groenten, zaden, noten, knollen, vruchten en incidenteel vlees of vis. Natuurlijk kunnen wij dit in deze tijd niet 100% waarmaken, maar we kunnen het wel bij benadering en kunnen streven naar onbewerkt. Een dieet (voedingspatroon) verschilt per persoon. Uiteraard verandert je dieet onder invloed van zomer en winter, van de plaats waar je woont op de aardbol en de activiteiten die je ontplooit. In een koudere omgeving, meer verwarmend voedsel, zoals vetten en incidenteel vlees of vis (wel zelf vangen!). In het mediterraan gebied, verkoelend voedsel, zoals vruchten en groenten. In veel zaden en noten zit de optimale verhouding tussen brandstof en bouwstof, waar het lichaam op overleven kan. Koolhydraten en vetten zijn brandstoffen, dus meer inzetten bij geestelijke (voornamelijk koolhydraten) en lichamelijke activiteiten. Eiwitten zijn bouwstoffen, dus reparatiestoffen: bij ziekte en extreme fysieke belasting.
Van oorsprong gebruikten we het meeste groenten. De basis van een gezond voedingspatroon is dus veel groene blaadjes; rauw of eventueel gekookt, bij ontbijt, lunch en avondeten. Bijvoorbeeld een ontbijt met een groene shake of smoothie, een lunch met een pesto en avondeten met een groen(te)soepje aangevuld met andere groenten. Zaden, noten en vruchten kunnen in bijna alle menu’s toegevoegd worden en zijn tussendoor prettig om de trek te stillen. Knollen, noten en zaden zijn energierijke bewaarproducten en kunnen aan iedere maaltijd toegevoegd worden; ’s zomers minder en ’s winters meer.
Wetenschappelijk is aangetoond dat een caloriebeperkt dieet levensverlengend werkt. Dus alle samenstellers van de diëten – van het paradijs- tot paleodieet en van Atkins tot Zonja – hebben altijd wel een punt. Maar het beste dieet voor ieder is: luister naar je lichaam. Kortom: van alles een beetje, van niets te veel.
Marry Foelkel, Beekbergen www.marrys.nl
José Dusol, Apeldoorn www.praktijkjosedusol.nl
Reageer