Projectomschrijving
Verstoorde prikkelverwerking via de huid herstellen met reflexintegratie
Heeft je kind veel last van kriebeltruien, labeltjes in kleding of randjes van sokken? Waarschijnlijk is je kind hypersensitief en wil het aanraking uit de weg gaan. Of is je kind ongevoelig voor zich snijden of verbranden? Je kind zoekt dan misschien wel juist overmatig naar dit soort stimulatie en lijkt ongevoelig voor pijn. In beide gevallen is de verwerking verstoord van tactiele prikkels: prikkels via de huid.
Informatie via de huid
Voelen is de moeder van alle zintuigen. Wanneer de conceptie heeft plaats gevonden, ontwikkelt de huid zich als eerste. Het is je grootste orgaan en wordt als eerste functioneel. Een pas geboren baby ontvangt 80% van alle informatie via zijn huid. Daardoor is zijn huid het eerste medium voor communicatie. De huid vormt de grens tussen je lichaam en de buitenwereld. Het speelt een grote rol in hoe je je leven ervaart. Je ervaart met je huid: heet/koud, ruw/glad, hard/zacht, nat/droog, strak/los, comfortabel/oncomfortabel en pijn/plezier. Deze signalen worden via huidreceptoren doorgegeven aan de hersenstam, ook wel reptielenbrein genoemd, het meest primitieve deel van de hersenen. Wat hier gebeurt, is onbewust, dus reflexmatig.
Een onderdeel van de hersenstam is het reticulaire activeringssysteem (RAS). De RAS filtert de binnenkomende informatie van de zintuigen en bepaalt of het signaal ‘veilig’ of ‘onveilig’ is. Deze prioriteit wordt zelfs voor 99% bepaald door het tactiele systeem: de huid. Te veel informatie zorgt ervoor dat je systeem zich afsluit. Denk maar aan kinderen, die tijdens het spelen ineens in slaap vallen.
Minder vaak het signaal ‘onveilig’ of juist méér waarschuwingen
Wanneer de werking van de huidreceptoren verstoord is, lijken veilige signalen soms onveilig en andersom. Reflexintegratie-behandelaars die de module Tactile van de Masgutova-methode (MNRI) hebben gevolgd, helpen deze verstoring op te heffen. Volgens een vast protocol wordt de werking van de huidreceptoren geoptimaliseerd. Kinderen die hypersensitief waren, voelen zich rustiger en veiliger, doordat de RAS minder vaak het signaal ‘onveilig’ doorgeeft. Kinderen die te weinig voelden, worden juist eerder gewaarschuwd door de RAS, waardoor ongelukken worden voorkomen.
De behandelingen bevorderen de werking van de hersenfunctie, optimaliseren de prikkelverwerking van de zintuigen, ondersteunen de integratie van reflexen, laat iemand kennis maken met een veilige, respectvolle en liefdevolle aanraking en ondersteunen met leren en de algemene ontwikkeling.
Tactile is daarom geschikt voor kinderen en volwassenen met:
- leer-uitdagingen, waaronder dyslexie en hyperlexie,
- hyperactiviteit (ADHD, ADD),
- Autisme en Asperger,
- Cerebral palsy/hersenverlamming,
- Downsyndroom,
- intellectuele achterstand,
- andere uitdagingen.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Tijdens de ontspannende behandeling lig je op een behandeltafel, en wordt je huid op verschillende manieren aangeraakt. De behandelaar let goed op, dat de aanraking geen pijn- of kietelreactie oplevert. Degene die wordt behandeld, wordt gevraagd dit zelf ook aan te geven. Alleen dan gaan de huidreceptoren optimaler werken. Het is namelijk erg belangrijk om te weten, dat de hersenstam geen onderscheid maakt tussen pijn en kietelen. Wanneer een aanraking kietelt, reageren pijnreceptoren in de huid. Hetzelfde gebeurt bij een pijnlijke aanraking van de huid. Lachen door aanraken is een beschermende reflex, dus niet omdat iemand het grappig vindt. Het heeft bewust of onbewust te maken met dominantie en onderwerping. Degene die wordt gekieteld, moet zich wel onderwerpen aan de op dat moment dominantere persoon.
Kietelspelletjes zijn dus niet zo onschuldig. Het maakt dat de ander zich onveilig voelt. De voldoening die dit eventueel geeft, is van korte duur en vergelijkbaar met de reactie van je lichaam op suiker en zoetigheid. Sinds deze cursus is kietelen bij ons thuis daarom verboden.
Milou van Rooij-de Vries, www.healthcentre-cho.com
Reageer