Projectomschrijving

Vitaminepillen, wat zit er in?

De voedingswaarde van groente en fruit is door de verandering van landbouw en voedingsindustrie veranderd. De dagelijkse hoeveelheid van bijvoorbeeld ijzer kreeg je in 1951 binnen met 1 kopje spinazie. In 1999 had je hier 65 koppen voor nodig. Dat we extra vitamines nodig hebben, daar zijn al veel mensen zich van bewust. Maar weet je ook wat er in vitaminepillen zit?

Onlangs bezocht ik een lezing van ‘A wellness journey’. Hier vertelde Angie Law van Angie’s Options, dat ze ernstig ziek is geweest. Regulier kwam ze niet verder. Op een gegeven moment slikte ze vijftig verschillende supplementen om de dag door te kunnen komen. Dat ze nou juist daardoor steeds zieker werd, wist ze niet.

Er is een groot verschil tussen synthetische en natuurlijke vitaminepreparaten. Natuurlijke vitamines worden gewonnen uit levende dingen, zoals planten en zijn essentieel voor de mens. De natuurlijke vorm is makkelijk op te nemen door je lichaam. Ze zijn voorzien van andere vitamines, mineralen, enzymen, flavoïden, anti-oxidanten, carotenen, fytosterolen, enzovoort. zijn niet giftig.

Synthetische vitamines zijn door mensen gemaakte chemische afgeleiden van petroleum en kool-teer. Het zijn geïsoleerde chemische stoffen. De structuur ziet eruit als natuurlijke vitamine, maar je lichaam herkent ze niet of nauwelijks en kan ze moeilijk opnemen. Vaak wordt er maar een klein stukje van de vitamine gebruikt. Zo is ascorbinezuur slechts 5% van het complexe molecuul vitamine C.

Synthetische in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) stapelen in je lever en vetweefsel en worden daar giftig. Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat synthetische vitamine A het aantal geboorteafwijkingen met 400% laat stijgen en dat synthetische vitamine A en bètacaroteen het percentage doodsoorzaak longkanker met 46% en doodsoorzaak hart- en vaatziekte met 26% laat stijgen.

Van de honderden bedrijven, die vitamines maken, zijn er minder dan 5%, die volledig natuurlijke vitamines verkopen. Een vitaminepil mag namelijk al natuurlijk heten als het 10% natuurlijke voedingsstoffen bevat. Dit betekent dat 90% synthetisch mag zijn! Ook kun je je afvragen of de anorganische hulpstoffen, die wel in de natuur te vinden zijn, geschikt zijn voor consumptie. Ze zijn gemaakt uit steen of zout, bewerkt via chemische, goedkope processen. Als je 1200 mg anorganische calcium supplementen neemt, wordt slechts 5 tot 7% echt opgenomen.

Gelukkig willen de bedrijven, die natuurlijke vitaminepillen maken, dit wel graag laten weten. Het proces om ze te maken is namelijk heel duur. Zij vermelden daarom op het etiket altijd de natuurlijke bron. Zo’n natuurlijke bron ontbreekt op het label, wanneer het om een synthetische variant gaat of er staat een chemische naam. En dat maakt het lastig, want de natuurlijke vorm van vitamine E heet d-alfa tocopherol, terwijl de synthetische vorm dl-alfa tocopherol heet. Dit is maar één letter verschil….

Hoe kun je weten of er anorganische hulpstoffen zijn gebruikt? De woorden eindigen meestal op –ate (ascorbate, aspartate, carbonate, gluconate, citrate, sulfate) of –ide (chloride, iodide, disulfide, oxide).

Hoe kun je natuurlijke vitamines onderscheiden van de synthetische? Wanneer je ze tien tot vijftien minuten in een op 180° voorverwarmde oven legt, worden de synthetische bestanddelen zwart. Wanneer de coating erg dik is, kun je dit pas zien, als je ze open snijdt.

Vitaminepillen Wat zit erin_experiment1    Vitaminepillen Wat zit erin_experiment2

Dit experiment heb ik zelf uitgevoerd. Ervan overtuigd dat ik goede merken in huis had gehaald, schrok ik van de stank. Het resultaat kunnen jullie zien op de foto. Toch is de naakte waarheid altijd beter dan de best geklede leugen. Ik ga op zoek naar 100% natuurlijke bronnen voor vitamines. Jij ook?

Milou van Rooij – de Vries, Maarssen        www.cho-behandelingen.com

Bron
www.angiesoption.com

 

Gratis adviesgesprek