Projectomschrijving

Voel jij je regelmatig moe, uitgeput en leeg?

voel-jij-je-regelmatig-moe-uitgeput-en-leegKen je dat gevoel? Als je opstaat ben je al moe. Of als je aan je werk denkt. En als je thuis komt voel je je helemaal leeg. Je hebt de pap op. De decembermaand brengt vaak een boel drukte. De dagen zijn kort en donker. Sinterklaas, kerstborrels, kerstdiners en niet te vergeten de extra druk van het werk dat af moet. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten, stond onlangs op de site van de Rijksoverheid; 1 op de 7 dus. Best veel, eigenlijk. Voel jij je regelmatig moe, uitgeput en leeg? Reageer je vaker geïrriteerd dan je gewend bent? Dan zit je in de gevarenzone.

Pas op de plaats

Ik heb zo’n behoefte aan rust, zei een klant. Ze had net haar tweede kind gekregen en merkte dat ze daardoor minder tijd had om tot zichzelf te komen. Jonge vaders en moeders herkennen dit. Rust is het eerste waar we aan denken als we moe zijn. Maar rust nemen is vaak niet meer dan symptoombestrijding. Regelmatig moe, uitgeput en leeg voelen zijn tekenen dat je jezelf aan het verliezen bent. Wat je doet, hoe jij je leven hebt ingericht kost meer energie dan het oplevert. Dus vraag ik aan mijn cliënten: “Wat is jouw manier om tot jezelf te komen? En als je dat gevonden hebt, hoe zou het voor je zijn als je daar wat meer tijd aan besteedde?”

Geef ruimte

Als je erop gaat letten, dan hoor je hoe vaak mensen het woord ‘moeten’ gebruiken. Ikzelf gebruik liever het woord ‘willen’. Moeten zet jezelf onder druk. ‘Het moet en als je het niet doet dan is het niet goed’. Soms is het een ander die zegt ‘je moet dit doen’. Ik heb gemerkt dat als je moeten vervangt door willen, dat je meer ruimte ervaart. Ga maar eens na bij jezelf met welke energie je een opdracht uitvoert die ‘moet’. En daarna een opdracht waarbij je voelt: ja, dat wil ik. Pas toen ik zelf een burn-out had, realiseerde ik me dat ik nooit echt een keuze had gemaakt hoe ik mijn leven wilde leven. Dat ene besluit heeft me veel gebracht. Moeten ondermijnt je levenskracht. Als je voelt wat je wilt, kan je je levenskracht gericht inzetten.

Genieten

Genieten brengt niet alleen ontspanning, wat goed is voor je spijsvertering en je hormoonhuishouding. Genieten opent het hart en maakt dat je open staat voor je omgeving. Als je geniet, vallen tijd en ruimte weg. Hoeveel tijd op een dag geniet je werkelijk van wat je doet? En hoeveel aandacht geef je aan de mensen met wie je je verbonden voelt? Wanneer we ons verbonden voelen, maakt ons lichaam andere stoffen aan. Je verbonden voelen geeft eigenwaarde, ik mag er zijn.

Breng kleur in je leven

Er ligt een nieuw jaar voor ons, als een leeg vel papier. Jij mag dit jaar weer inkleuren op je eigen manier. Reken af met moe, moeder, moest. Neem iedere dag een moment om bewust te genieten. Ik wens je een kleurrijk nieuw jaar!

Karine de Laat, www.therapie-renkum.com

 

Gratis adviesgesprek