Projectomschrijving

Voorjaarsreinigingskuur met de pinksterbloem

Het is roze of lila en het bloeit niet met Pinksteren, maar met Pasen: de pinksterbloem!
Maar waarom heet het dan pinksterbloem? Omdat de plant in het vroege voorjaar, in maart en april, al bloeit, als de pinken (puberkoeien) dansend de wei ingaan en vrolijke bokkensprongen maken. Blij dat ze weer naar buiten kunnen. Onze zuivelproducerende fabrieken maken daar tegenwoordig een uitje van.

Voorjaarsreinigingskuur

Na de winterse voedzame kost wil ons lichaam een schoonmaakbeurt voor het bloed, de lever, de gal en de nieren; de voorjaarsreinigingskuur. Veel grote culturen in de wereld kennen deze schoonmaakkuur (vasten en bidden) in het voorjaar. Van oudsher werd het gebruikt bij lever- en galreiniging en voor het bevorderen van de stofwisseling, maar ook bij verzuringsklachten en klachten die eindigen op –itis.
De pinksterbloem is bij uitstek een plant die deze organen ondersteunt, bovendien nog lekker ook. Dit culinaire hoogstandje hoort daarom bij de voorjaarsreinigingskuur.

De plant Voorjaarsreinigingskuur-met-de-pinksterbloemgroeit op arme zure grond, maar dat belet ons niet om een wilde plant (wel zorgvuldig zijn of navragen!) in onze tuin te zetten, dus weer op mineraalrijke zure grond om de rest van het jaar als de bloei voorbij is, nog van dit heerlijke kruid gebruik te kunnen maken in de keuken.

Zowel de bloem als het blad is eetbaar. Na de bloei kunnen we regelmatig het blad afsnijden en gebruiken in de soep, salade, kruidenboter en pesto. En het geeft een pittige toets aan een smoothie. De smaak komt enigszins overeen met die van tuinkers, maar is wel veel krachtiger.

 

Gezondheidseigenschappen

De pinksterbloem komt dan ook uit de beroemde familie van de kruisbloemigen met alle gezondheidseigenschappen van die kruisbloemigen met stoffen zoals mosterdolie, glucosinolaten en sulforafaan. Ook bevat de plant bijna 400 mg vitamine C per 100 gram. Dat is meer dan de aanbevolen minimale dagelijkse beetjes die we normaal tot ons nemen.

Je ziet dat moeder natuur een royale hoeveelheid in de aanbieding heeft!

Marry Foelkel, www.marrys.nl

 

Gratis adviesgesprek