Projectomschrijving
Voorjaarsreinigingskuur met de koningin van de weilanden
Betula, de berk, wordt ook genoemd: ‘de koningin van de weilanden’. Toen Nederland nog donker was, werden de berken gepland langs hessenwegen om de route aan te geven. In de berk zit
namelijk een oplichtende stof, fosfor. Maar de berk moet zelf ook licht ontvangen, daarom noemen we dit een pioniersboom. Als de berk niet genoeg licht ontvangt, doordat er meerdere bomen omheen groeien, gaat hij dood. Een paddenstoel, de berkendoder, breekt alles dan weer af. In de Keltische boomkalender hoort de berk op 24 juni thuis; de dag waarop wij het meeste licht ontvangen.
Mooi is de naam ook in het voorjaar: ‘de huilende berk’. Als je van de prachtig hangende takken een takje af
breekt, gaat de berk bloeden. Als door een storm de boom omwaait en opgeruimd moet worden, zie je een grote plas op de stronk staan. Dit berkenbloed, of ook wel in de volksmond ‘berkenpies’ genoemd, is de opgaande sapstroom in het voorjaar. Met zijn wortels tovert de berk mineralen, spoorelementen en water wel 25 meter of meer diep uit de grond om de knoppen voor het nieuwe jaar weer energie aan te leveren. Die sapstroom wordt weleens een levenselixer genoemd. Alle onderdelen van de berk zijn bruikbaar en nuttig voor onze gezondheid: twijgen worden gebruikt in de sauna om de doorbloeding te bevorderen en de bladeren én twijgen worden gebruikt voor thee om de nieren te stimuleren. De nieren staan symbool voor de filterende werking in onszelf. In de Chinese geneeskunst staat de niermeridiaan centraal voor de vochthuishouding en emoties. Door die emoties, zoals angst, onzekerheid, verdriet of teleurstelling en het daardoor niet kunnen uiten, kunnen storingen ontstaan in de nierfuncties. Een mooi voorbeeld van een boom die hoort bij de voorjaarsreinigingskuur van ons lichaam.
Berkensap en levensenergie
De sapstroom geeft levensenergie. Het berkensap kunnen we ook zelf een beetje met de boom delen. Dit doen we door een vingerdikke, omlaag hangende tak af te knippen en daar een flesje aan te hangen of door een gaatje van ongeveer 1 – 1,5 cm diep, schuin omhoog in de stam te boren en daar een slangetje op aan te sluiten met exact dezelfde diameter; nauwkeurig doen om te voorkomen dat de berk doodbloedt. De sapstroom komt op gang als de laatste vorst uit de grond is. De suiker van dit sap, xylitol, is een verantwoorde suiker.
Het jonge blad
Het jonge blad kan geoogst worden in april en mei voor een thee die de nieren ondersteunt en afvalstoffen afvoert. Thee van bomen en struiken bevatten in het algemeen wel redelijk wat looizuur. Wees voorzichtig bij een gevoelige maag. De thee van het jonge blad bevordert de doorspoeling van de blaas, het werkt bloedzuiverend, het wordt gebruikt om jicht, nierstenen, niergruis en blaasontsteking te voorkomen. Bij een zwak hart ligt de nierfunctie onder druk. Deze thee heeft ook een goede plasfunctie.
Twijgen
Recept voor een thee: twijgen, katjes en jonge bladeren oogsten, drogen, knippen en mengen met een andere zacht voorjaarskruid, zoals de brandnetel (multivitaminen), de bloemen van de paardenbloem (nieren en lever), meidoorn (hart): een ultieme reinigingsthee.
Schors
De schors is effectief bij huidklachten en schimmels.
Berkenkatjes
Stop de katjes al vanaf januari en de rest van het voorjaar in de theepot, dan kun je je lichaam desensibiliseren om allergische reacties te voorkomen.
Laat het voorjaar maar komen!
Marry Foelkel, www.marrys.nl
José Dusol, www.praktijkjosedusol.nl
Reageer