Projectomschrijving

Waar komt weekendhoofdpijn toch vandaan?

Hou jij de ballen in de lucht?

Heb jij dat als vrouw ook? Dat je vindt dat je van alles ‘moet’. Je bent druk voor je werk, je privé- en je sociale leven. Je wil álles geregeld hebben en álles goed doen. Geen werk voor je collega’s laten liggen. De kinderen naar hun clubjes brengen. Je plant de agenda vol. Je denkt aan iedereen en wil geen jarige vergeten. Noem het maar op. Je bent de ballen in de lucht aan het houden.
Dan is het weekend. Je wil één ding en dat is tot rust komen. Op zaterdag voel je het als je wakker wordt, soms begint het al op vrijdagavond: weekendhoofdpijn.

Waar komt jouw weekendhoofdpijn toch vandaan?

Toen eindelijk de kinderen op bed lagen, had jij tijd voor jezelf. Alhoewel, het komt helaas regelmatig voor, dat kinderen niet iedere dag op hetzelfde tijdstip of op commando slapen óf ze worden ouder en gaan láter slapen. Jouw moment voor jezelf verschuift! Daardoor ga je later naar bed.
Doordeweeks heb je een aardig vast ritme. Je bent behoorlijk bezig, maar je zit in de flow. In het weekend valt de regelmaat weg. Als je wakker wordt, blijf je nog even liggen en misschien ben je al later wakker geworden.
Je bent gewend om doordeweeks op een bepaalde tijd een kopje koffie te drinken. In het weekend drink je je koffie iets later. Je kunt je afvragen: “Waarom heeft die koffie (lees cafeïne) zo’n invloed? Is het sowieso verstandig om koffie te drinken?”

MisschienWaar-komt-weekendhoofdpijn-toch-vandaan-stress-relax trek je als je aan het werk of aan het heen en weer vliegen bent, je schouders onbewust op en in het weekend laat je het los.
De langdurige stress (de in de eerste alinea beschreven situatie is immers geen uitzondering; er is altijd iets!) zorgt ervoor dat je de spanning in de spieren rond je hoofd, nek en schouders vastzet. Door stress is er een verhoogde adrenaline-prikkel. Adrenaline is het vecht-, vlucht- en ‘vrees’(freeze)-hormoon. In het weekend doe je het rustig aan, de adrenaline wordt minder, maar de spanning zit er nog wel. Het gevolg is dan hoofdpijn op vrijdagavond, zaterdag en/of zondag.

Wat kun je zelf doen om weekendhoofdpijn te voorkomen?

Bouw momenten van rust in, door tussen je werk of bezigheden:

  • te mediteren
  • naar rustgevende muziek te luisteren
  • 30 minuten te bewegen per dag; het liefst in de frisse lucht door bijvoorbeeld een stevige wandeling
  • ontspannende oefeningen te doen, bijvoorbeeld Chi Neng Qigong- of yoga-oefeningen

Zorg voor voldoende slaap door:

  • elke dag hetzelfde slaapritme aan te houden: zelfde tijd van slapen en opstaan aanhouden
  • de dag af te sluiten met iets rustgevends: boek lezen (in plaats van beeldschermen), meditatie
  • opwekkende voeding voor het slapen gaan te vermijden: cafeïne, chocolade
  • ’s nachts WiFi uit te zetten
  • nog andere tips uit 7 slaaptips te proberen

Wat ook kan helpen is:

  • 1½ tot 2 liter water per dag te drinken; water vormt de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam, het is het transportsysteem van het lichaam en houdt de lichaamstemperatuur op peil
  • je regelmatig te laten masseren, bijvoorbeeld met een voetreflexmassage; het brengt jouw gestreste lichaam en geest weer tot rust en helpt je bij het vinden van jouw evenwicht

én

Volg je hart

Wanneer de hoofdpijn in je vrije tijd blijft komen, stel jezelf dan de vragen:

  • Wat vind ik belangrijk?
  • Waar kies ik voor?
  • Hoe zorg ik voor mijn rust?
  • Hoe vind ik balans tussen mijn bezigheden en rust?
  • Doe je nog datgene waarvan je hart sneller gaat kloppen?

Tijdens jouw onderzoek naar jouw weekendhoofdpijn zal je merken dat je heel veel ontdekt en zelf kunt aanpassen, maar soms lukt dat niet. Misschien zie je gewoonweg niet hoe het anders zou kunnen, hoe je de rust voor jezelf terugkrijgt, zodat de hoofdpijn verdwijnt.
Ondersteuning door een natuurgeneeskundig therapeut of coach die samen met jou kijkt naar de obstakels op jouw pad én ontspanning biedt door bijvoorbeeld een voetreflexmassage, kan dan een uitkomst zijn.

Volg je hart tijdens jouw zoektocht naar evenwicht in je gezondheid en welzijn!

José Dusol, Apeldoorn  www.praktijkjosedusol.nl

 

Gratis adviesgesprek

Interesse in meer nieuws over het thema hoofdpijn? Meld je aan voor de Inspiratiemail in de sidebar.

disclaimer