Projectomschrijving

Wat heeft verkeerd tonggebruik met astma te maken?

Een bezoekje aan de chiropractor zette ons op een nieuw spoor: eentje waardoor vele puzzelstukjes op hun plek vielen. Hij constateerde namelijk een verkeerd tonggebruik bij onze zoon Gideon met slikken. Met behulp van spiertesten bleek, dat slikken hem verzwakte. Dit betekent dat de natuurlijke werking van zijn tong is verstoord. Dit heeft invloed op het hele cranio sacrale systeem (waardoor je bijvoorbeeld automatisch ademt). Hierdoor blijken mondademhaling, scheve tanden, heftige emoties, slechte concentratie en astma geen ‘losse’ problemen te zijn, maar hebben ze allemaal met elkaar te maken.

Kinderen en baby’s met problemen in het cranio sacrale systeem vertonen één of meer van de volgende klachten:

KISS-syndroom, KIDD-syndroom, huilbaby’s, darmkrampen, weinig of niet poepen, hele dikke of juiste dunne ontlasting, asymmetrisch hoofdje, voorkeurshouding, voorkeursstand van het hoofdje, spugen, kwijlen, reflux, onrustig en moeite hebben met stilzitten, gebalde vuistjes, vaak persen met rood hoofd en/of gebalde vuistjes, moeilijk gaan en blijven slapen, licht slapen, snel schrikken, strekken, veel hikken en boeren, eczeem, ADHD, autisme, angsten, driftbuien, moeite met contact maken, gestoorde motoriek, et cetera (bron https://www.sensgezondheidszorg.nl/)

Wij herkennen hiervan veel dingen. De chiropractor verwees ons door naar de kindertandarts waar Gideon al bekend was. De kindertandarts constateerde ook een verkeerd tonggebruik met slikken. De logopediste in dezelfde praktijk keek gelijk even mee……. en kwam tot dezelfde conclusie. Zij zag zelfs aan de stand van zijn neus, dat hij hierdoor veel door zijn mond ademt. Dat heeft volgens zijn kinderlongarts weer een nadelige invloed op zijn hele keel-neus-oor-gebied en op zijn astma. Zie hiervoor ook het bestand over mondademhaling van het St. Antonius ziekenhuis: https://www.antoniusziekenhuis.nl/mondademhaling.

Wanneer een kind wordt geboren, ademt het altijd door zijn neus. Deze gewoonte verandert tijdelijk, wanneer de neus verstopt zit, bijvoorbeeld door een verkoudheid. Duurt zo’n verkoudheid langer, dan wordt de mondademhaling een gewoonte. Nadelige gevolgen van een mondademhaling bij jonge kinderen zijn:

  • scheve tanden en slechte kaakontwikkeling, doordat de tong onderin de mond ligt en daardoor het verhemelte onvoldoende stimuleert;
  • doordat hierdoor de pH-waarde daalt, het speeksel zuurder is en er demineralisatie plaatsvindt, heeft het: meer kans op gaatjes in tanden en kiezen, vieze smaak en geur in de mond, ontstoken tandvlees, abcessen en een droge mond;
  • doordat de ademhaling te oppervlakkig is, komt er te veel CO2 in het bloed, met als gevolg minder goed presteren op school, verminderde concentratie, sneller vermoeidheid;
  • doordat het kind minder vaak slikt, hoopt het vocht zich op in de buis van Eustachius en daardoor heeft het vaker een oorontsteking, verminderd gehoor, vage constante oorpijnen en een tragere taalontwikkeling;
  • slechte houding, doordat de ademhaling oppervlakkiger is, waardoor de borstkas zich minder ontwikkelt.

Hoe behandel je slecht gebruik van de tong?

Wat heeft verkeerd tonggebruik met astma te maken myobrace

Gideon gaat starten met een training met een Myobrace in combinatie met logopedie. De Myobrace is een soort zachte beugel of trainer, die helpt met verkeerde mondgewoonten af te leren. Het mondstuk oefent druk uit op de kaken om deze te verbreden en plaatst de tong in de juiste positie. Ook traint het mondstuk de spieren in en rondom de mond.

Het gebruik van een Myobrace wordt opgebouwd van 5 minuten tot 1 uur per dag. Als dat goed gaat, gaat hij de Myobrace ook ’s nachts dragen. Naast deze training krijgt hij ademhalings-, tong- en slikoefeningen.

Wat heeft verkeerd tonggebruik met astma te maken

Gideon heeft de eerste weken erop zitten. Het is wel even wennen, maar het valt hem gelukkig erg mee. Hopelijk ervaart hij snel verbetering. Wie weet verbetert niet alleen zijn tonggebruik, maar verminderen ook zijn overbeet, zijn heftige emoties en de astma aanvallen. En met een beetje mazzel hoeft hij straks geen gewone beugel meer.

Milou van Rooij-de Vries, http://www.cho-behandelingen.com

Symptomen cranio sacrale problemen bij kinderen en baby’s: https://www.sensgezondheidszorg.nl/

Myobrace: https://myobrace.com

Bestand over mondademhaling van het St Antonius ziekenhuis: https://www.antoniusziekenhuis.nl/mondademhaling

Gratis adviesgesprek