Projectomschrijving
Werking reflexzonetherapie aangetoond
Talloze onderzoeken laten zien dat reflexzonetherapie positief effect heeft op stress, pijn, angst. Reflexzonetherapie verbetert de kwaliteit van leven. Dat het werkt weten we al honderd jaar, sinds de Amerikaan, dr. William Fitzgerald, deze kennis als KNO-arts toepaste. Zo kon hij zonder verdoving opereren of een tand trekken. Reflexzonetherapie wordt in veel landen toegepast. Met name in Denemarken en Engeland is deze behandelvorm populair. Over hoe het werkt tastten de wetenschappers lang in het duister, maar nu is met moderne technieken de werking aangetoond.
Effect op het brein
Reflexzones op de voet staan in verbinding met organen. Het lijkt wel magie, maar dit is inderdaad aangetoond met functionele magnetische resonantie beelden (fMRI). Wanneer de onderzoekers de oogreflexzones op de tweede en derde teen stimuleerden, zagen zij activiteit in het hersengebied dat correspondeert met het oog en gebieden die verbonden zijn met hormonen en emoties. Vooral bij korte en stevige prikkels. De bloedtoevoer en stofwisseling lag in deze gebieden bijna 40% hoger dan in andere delen van de hersenen. Soortgelijke resultaten werden gevonden bij stimulatie van voetreflexzones van de dunne darm en van de schouder.
Zenuwstelsel in balans
Lange tijd werd het effect van reflexzonetherapie toegeschreven aan het effect van aanraking. In een onderzoek uit 2012 wordt voetreflexmassage vergeleken met Zweedse massage. Voor en na de massage vulden de deelnemers een vragenlijst in over hoe ze zich voelden. Na een voetreflexmassage was het gevoel van welbevinden aanzienlijk meer toegenomen dan bij Zweedse massage. Het verschil tussen de twee massagevormen is de techniek. Zweedse massage kent lange zachte strijkingen, voetreflexmassage gebruikt diepwerkende technieken zoals de wandelende duim en werkt met de knokkels. In de zones die geblokkeerd zijn, kunnen diepwerkende technieken soms pijn geven. Wonderlijk genoeg kwam uit het onderzoek naar voren dat dat geen effect heeft op het welbevinden. Hyperstimulatie brengt het zenuwstelsel in balans en dat verklaart de verminderde pijn.
Verbetering van de bloedtoevoer
Stimulatie van reflexzones verbetert de bloedtoevoer naar het corresponderende orgaan. Ook dit effect is aangetoond in een tweetal onderzoeken uit 1999 en 2012. Op basis van geluidsgolven kunnen veranderingen in de bloedtoevoer worden waargenomen. In het ene onderzoek werd de voetreflexzone van de nier behandeld, in het andere onderzoek de voetreflexzone van de dunne darm. In beide onderzoeken werd op die manier aangetoond dat de bloedtoevoer naar de betreffende organen tijdens de massage toenam. Na de massage nam de bloedtoevoer weer af. Het effect is dus niet duurzaam, maar regelmatige stimulatie van de reflexzone kan zeker een positieve bijdrage leveren aan het verbeterd functioneren van het orgaan.
Veilige methode
Door de jaren heen is steeds weer aangetoond dat reflexzonetherapie positieve effecten laat zien op de kwaliteit van leven, bij stress, angst en pijn. De methode is veilig en heeft geen bijwerkingen. In enkele ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt reflexzonetherapie al aangeboden. Maar je kunt natuurlijk ook terecht bij een reflexzonetherapeut bij jou in de buurt.
Karine de Laat, www.therapie-renkum.nl
(1) T. Nakanmaru et al., Somatopical relationschips between cortical activity and reflex areas in reflexology; a functional magnetic resonance imaging study, Elsevier Neuroscience Letters, 2008, www.fdz.dk
(2) D. Sliz et al., Neural correlates of a single-session massage treatment, Brain Imaging and Behavior, 2012, volume 6, issue 1, pp 77-87, www.link.springer.com
(3) J. McCullough, et al., The psychological and biochemical outcomes associated with a reflexology treatment: a systematic review, Review article in Evidence Bases Complementary and Alternative medicine, 2014, www.hindawi.com
(4) J. Jones et al., Reflexology has an acute (immediate) haemodynamic effect in healthy volunteers: a double blind randomised controlled trial, Complementary Therapies in Clinical Practice2012, vol 18, pp204, 211, www.researchgate.net
(5) I. Sudmeier et al., Changes of renal blood flow during organ-associated foot reflexology measured by Doppler sonography, Forschende Komplementarmedizin 1999, vol 6 no 3, pp129-134, www.researchgate.net
Dank voor deze informatie!
Graag gedaan
Zit dit ook in het zorgpakket. Wordt dit vergoedt?
Beste Pascale,
Voetreflextherapie wordt vergoed vanuit alternatieve zorgpakket. Hoeveel vergoed wordt, dat is afhankelijk van je verzekering. Via de website van beroepsvereniging VNRT https://www.vnrt.nl/clienten/vergoedingen/ kun je zien wat jouw verzekering vergoedt (mits je verzekerd bent voor alternatieve zorg). Via deze website kun je ook een voetreflextherapeut bij jouw in de buurt vinden.
Voetreflextherapie helpt heel goed tegen stress en nervositeit, maar ook met heel veel andere klachten geeft deze therapie verlichting. Mag ik vragen waarvoor jij voetreflextherapie zou willen inzetten?
Beste Pascale, dat hangt van de behandelaar af. In Nederland is het wat alternatieve behandelmethoden (natuurgeneeswijzen, CAM) betreft niet de methode, maar de behandelaar, die wel of niet vergoed wordt. Dit hangt zowel af van je zorgverzekeraar als de polis, die je hebt afgesloten, als de beroepsorganisatie, waarbij de behandelaar is aangesloten.
Het beste kun je hiervoor contact opnemen met de behandelaar van jouw keuze. Zij kan jou meer informatie hierover geven.
Veel succes
Milou van Rooij – de Vries
Karine de Laat, deze uitleg hebt u die zelf als samenvatting opgesteld vanuit de onderzoeken.
Beste Monica, ik heb inderdaad alle onderzoeken gelezen waaraan ik refereer. Reflexzonnetherapie wordt al bijna 100 jaar toegepast en laat heel mooie resultaten zien. De reguliere zorg is nog niet overtuigd over de therapie omdat we niet kunnen uitleggen hoe het werkt. Datzelfde geldt voor hypnotherapie, mindfulness, etc. Deze therapieën krijgen inmiddels meer krediet. Ik ben blij dat we nu effecten kunnen meten in het lichaam, die verklaren waarom mensen zich zo goed voelen bij reflexzonetherapie. Wanneer je wilt weten wat reflexzonetherapie voor je kan betekenen, kan je het beste een gediplomeerde therapeut bij je in de buurt zoeken via http://www.vnrt.nl.
Met vriendelijke groet,
Karine de Laat
reflexzonetherapeut
Hi, wat een mooi stukje.
Ik kan het niet beter verwoorden.
Zelf werk ik in Zaandam en vroeg me af of ik jouw geschreven informatie mag publiceren op mijn website?
Beste Angela,
Deze blog mag je (van About Your Life) met een korte inleiding en link zeker publiceren op je website. Je mag de blog niet als volledige tekst op je website plaatsen.
Dit is vooral een technisch ding. Als je volledige tekst plaatst (met bronvermelding), dan wordt dat door zoekmachines toch als plagiaat gezien. Terwijl een link door zoekmachines juist gezien wordt als iets positiefs.
Dus delen graag, maar met deze link: https://www.aboutyourlife.nl/portfolio-items/werking-reflexzonetherapie-aangetoond/.
Met hartelijke groet
Het team van About Your Life.
bij welke ziekenhuizen wordt t aangeboden. ?
Beste Jeanette,
Reflexzonetherapie bij kanker wordt in ieder geval aanbevolen in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Ik weet dat in Denemarken en Engeland reflexzonetherapie beter geïntegreerd is in de reguliere zorg. Helaas is dat in Nederland nog niet zo. Je kan er altijd naar vragen in je eigen ziekenhuis of een gediplomeerde therapeut zoeken in jouw eigen buurt via http://www.vnrt.nl (beroepsvereniging voor reflexzonetherapeuten).
Je vergeet er bij te vertellen dat een deel van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in dubieuze wetenschappelijke tijdschriften.
Beste Fred,
ik weet niet precies wat je bedoelt met de term dubieus. De kwaliteit van een wetenschappelijk tijdschrift wordt vooral bepaald door het redactieproces en of publicaties worden beoordeeld door collega-onderzoekers. Onderzoek naar complementaire geneeswijzen wordt zelden gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften zoals The Lancet. Dat betekent echter niet dat de onderzoeken over complementaire geneeswijzen kwalitatief onder de maat zouden zijn. Ik kijk bij het schrijven vooral naar de opzet van het onderzoek: is er een controle groep, worden de onderzoeksgroepen op basis van toeval samengesteld, welke analyses worden toegepast etc.