Projectomschrijving

Zegeltjes sparen bij de buurtsuper en biologische producten

Als Nederlander laat ik me ook weleens verleiden tot het sparen van zegeltjes. Zo is mijn buurtsuper onlangs van naam en concept veranderd. Bij een bepaald bedrag aan boodschappen kon ik zegeltjes sparen. Nu was het geval, dat ik de zegelkaart helemaal nog niet vol had, maar met hulp van bekenden is het dan toch gelukt! Ik ging dus blij op weg naar de nieuwe buurtsuper om het pakket op te halen. Ik was super benieuwd of er ook biologische producten in zouden zitten.

En wat was de inhoud van het pakket? Zoals te verwachten vond ik houdbare producten in de doos.

 • Een aantal pakjes en zakjes: sauzen, soepen en kruidenmixen voor ‘wereldgerechten’ (sauzen en soepen maak ik zelf, dan weet ik dat ik de vervelende E-nummers en het te veel aan suiker en zout vermijd).
 • Macaroni en rijst (helaas de witte varianten; geen speltpasta of basmati- of zilvervliesrijst).
 • Schoonmaakmiddelen (agressieve middelen, terwijl je ook goed kunt schoonmaken met zuiveringszout, azijn, citroen
  of met een kant-en-klaar ecologisch schoonmaakproduct).Zegeltjes sparen bij de buurtsuper en biologische producten_bdih
 • Snoep en koekjes (probeer ik eigenlijk te vermijden, maar ga wel eens voor de bijl als ze er zijn…. ).
 • Douchegel en bodymilk (koop ik zelden in een supermarkt of drogist; liever met BDIH-keurmerk).

Je kan gelukkig steeds meer biologische producten in de buurtsuper vinden. Alleen zaten die jammer genoeg niet in dit pakket.

Wat wordt er onder biologische producten verstaan?

Biologische producten zijn geproduceerd:

 • met respect voor de natuur
 • met respect voor dieren
 • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
 • zonder kunstmest
 • zonder preventieve antibiotica
 • onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal

EU Organic_RGB

Nu hoor je vaak dat overstappen op biologische voeding zo duur zou zijn. Bij koek en chips, biologisch of niet-biologisch, kun je je afvragen of je dat nodig hebt (hoort eigenlijk niet bij een verantwoord voedingspatroon). Eet je volgens de seizoenen en eventueel af en toe een verantwoord, biologisch stukje vlees, hoef je niet duur uit te zijn. Je maakt dan bewust een keuze wat en wanneer je iets eet.
Afzonderlijke biologische producten zijn wel vaak duurder dan niet-biologische producten. Je betaalt iets meer, maar je bewijst daarmee mens, dier, de aarde en daarmee jezelf een grote dienst. Een biologische tomaat krijgt de tijd om een fantastische kleur en smaak te krijgen. En natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen. Met élke biologische aankoop draag je bij.

Alles over biologisch (keurmerken, producten, uitleg kosten) kun je vinden op: http://www.bionext.nl/consument/alles-over-biologisch/keurmerk-controleZegeltjes sparen bij de buurtsuper en biologische producten_eko

Conclusie: ik haal eigenlijk niet zo veel meer bij de gewone supermarkt heb ik gemerkt. Vandaar dat het boekje niet vol was……..

José Dusol, Apeldoorn
http://www.praktijkjosedusol.nl

Bron: www.bionext.nl

Gratis adviesgesprek