Projectomschrijving
Zijn wij vrouwen dan toch het zwakke geslacht?
Vrouwen hebben vaker last van auto-immuunziekten, van osteoporose, meer last van migraine en meer bijwerkingen van medicijnen. De zorguitgaven voor vrouwen liggen 20% hoger dan voor mannen. Waar komen die gezondheidsverschillen vandaan? Zijn wij vrouwen dan toch het zwakke geslacht of zijn er andere oorzaken?
Mannen en vrouwen biologisch verschillend
In 1992 bleek tijdens de testfase van een vaccinatie voor mazelen dat deze tot overlijden van jonge meisjes had geleid. Op jongetjes had de vaccinactie geen negatieve gevolgen. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie was dit reden om het medicijn terug te roepen. Het vrouwelijk immuunsysteem reageert sterker op virussen en infecties dan het mannelijk immuunsysteem. Dit verschil treedt al op in de werking van de genen in de cel die het immuunsysteem aanzetten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat een sterke immuunresponse de ongeboren baby beschermt. Het nadeel is dat vrouwen gevoeliger zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. De zorguitgaven voor vrouwen liggen dan ook bijna 20% hoger dan voor mannen.
Gezondheidsverschillen verklaard
De schommelingen in de hormooncyclus van de vrouwen zijn debet aan deze verschillen. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen kan cellen, die virussen bestrijden, activeren. Oestrogeenschommelingen hebben veel invloed, bijvoorbeeld op stemming (vandaar de stemmingswisselingen voor de menstruatie), slaap (slaapproblemen in de menopauze), migraine, bloedsuikerspiegel (snaaigedrag vooraf aan de menstruatie), het botmetabolisme, pijn, het zenuwstelsel, het vaatstelsel, et cetera. Ook zijn er aanwijzingen dat oestrogeen verband houdt met de ontwikkeling van Alzheimer.
Medicijnonderzoek gekleurd
De hormoonhuishouding van de vrouw verklaart wel waarom vrouwen tweemaal vaker een lichaamsbeperking hebben of vaker in het ziekenhuis belanden dan mannen. Maar waarom hebben vrouwen zoveel meer bijwerkingen van medicijnen? De reden daarvan moeten we niet zoeken in de biologie, maar in de cultuur. Vrouwen worden vaak uitgesloten van onderzoek naar de werking van medicijnen of men houdt geen rekening met pilgebruik of menopauze. Het medicijn dat je krijgt voorgeschreven van de arts is dus zeer waarschijnlijk niet getest op vrouwen, ook niet op vrouwelijke proefdieren.
Waarom zou je denken? Vrouwen hebben geen stabiel hormonaal milieu! Het is een factor die lastig wordt meegenomen in onderzoek. Hiermee geeft de wetenschap eigenlijk al aan hoeveel invloed hormonen hebben op onze stofwisseling. Geneesmiddelen geven andere bijwerkingen bij mannen, dan bij vrouwen. Sterker nog, dezelfde aandoening kan verschillende klachten geven bij mannen en vrouwen. Kijk maar naar de campagne van de Hartstichting over hartklachten.
Vrouwspecifieke geneeskunde
Naar mijn mening horen vrouwen medicijnen te krijgen, afgestemd op hun gestel. Nee, wij zijn niet het zwakke geslacht. Ik ben er een voorstander van vrouwen te betrekken in medisch onderzoek en van vrouwspecifieke geneeskunde. In mijn praktijk komen veel vrouwen met klachten die samenhangen met de menopauze, zoals acne of rosaceae, artrose, opvliegers, nachtzweten. Door naar deze klachten te vragen, kan ik de behandeling beter afstemmen.
Gelukkig willen veel artsen hetzelfde en heeft Minister Schippers van Volksgezondheid 12 miljoen uitgetrokken voor onderzoek.
Karine de Laat, Praktijk Reflexief www.therapie-renkum.nl
www.hartstichting.nl/vrouwen
www.womeninc.nl/gezondheid
radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/23-11-2015/hartonderzoek-bij-vrouwen-faalt
Reageer