Projectomschrijving
Zit jij in de gevarenzone?
Weet jij jouw omega 6 en omega 3 balans? Wij wisten dat ongeveer een half jaar geleden niet. We slikten wel braaf omega 3 supplementen en aten regelmatig vis. Dus met die balans zou het wel goed zitten toch? Dit bleek helaas niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 97% van de mensen geen optimale verhouding hebben. Zit jij in de gevarenzone of behoor je tot de 3%, bij wie de omega-balans optimaal is?
Waarom is deze verhouding eigenlijk zo belangrijk?
Een optimale verhouding heeft een positief effect op:
- de doorlaatbaarheid van de cellen;
- het functioneren van je lichaam;
- chronische ontstekingen in je lichaam;
- de juiste bouwstenen voor het integreren van reflexen.
De doorlaatbaarheid van de cellen
Wanneer de celwand goed doorlaatbaar is, worden vitamines en mineralen goed opgenomen en doen hun werk daar optimaal. Dit geldt zowel voor je voeding als voor supplementen, die je dagelijks inneemt. Tegelijkertijd verlaten afvalstoffen de cellen optimaal, zodat er geen ophoping plaats vindt. Ophoping leidt vaak tot verzuring (zie ook de blog ‘Zuur maakt ziek’). Supplementen slikken, terwijl de opname slecht is, is dus eigenlijk geld over de balk smijten.
Functioneren van je lichaam
Het is bekend dat omega 3 vetzuren, zoals alpha-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA) en docosahexaeenzuur (DHA), een positieve invloed hebben op het functioneren van je hersenen, je ogen, je hart, je immuunsysteem en je cellen. Je afweerwaarde en je mentale kracht nemen toe. Te weinig EPA en DHA wordt in verband gebracht met leerproblemen, geheugenstoornissen en stemmingswisselingen.
Chronische ontstekingen
Omega 6 heeft een ontstekingsbevorderende werking. Omega 3 heeft juist een ontstekingsremmende werking. De verhouding omega-6:3 in je bloed is optimaal 3:1. Deze verhouding blijkt gemiddeld 15:1 te zijn en wanneer er geen omega 3 supplementen worden ingenomen, verschuift de verhouding al snel naar 25:1 of hoger. Er ontstaan dan chronische ontstekingen in het lichaam, met mogelijk aandoeningen, zoals astma en reumatische artritis als gevolg. Maar ook allergie, pijn, zwelling, koorts, psoriasis, eczeem en (auto-) immuniteitsproblemen worden hiermee in verband gebracht.
Langer reflexintegratie traject
Wanneer reflexen integreren, ontstaan er nieuwe verbindingen in de hersenen. De thuisoefeningen en vervolgsessies helpen deze nieuwe verbindingen steviger te maken, zodat de hersenen steeds makkelijker deze nieuwe, idealere weg kiezen. Hiervoor is myeline nodig. Om dit aan te maken heeft je lichaam voldoende slaap, beweging en zonlicht nodig, maar ook bouwstenen, zoals DHA, B-vitamines en choline. Als deze bouwstenen onvoldoende aanwezig zijn, zal een MNRI® reflexintegratie en neuromodulatie behandeltraject langer duren.
Meten is weten
Veel mensen, net als wij, weten niet dat ze uit balans zijn. Daar is iets aan te doen met behulp van een gezondheidstest. De Balancetest is een bloedvlektest, die geanalyseerd wordt in een onafhankelijk laboratorium. In een uitgebreid rapport vind je de resultaten van 11 vetzuren en informatie over je omega-6:3 balans, je afweerwaarde, mentale kracht en celmembraan vloeibaarheid. In de praktijk bespreken we het uitgebreide rapport met resultaten en ontvang je voedingstips en een advies voor omega supplementen op maat.
Voedingstips
Moderne voeding bevat een overvloed aan omega 6 vetzuur linolzuur (LA). Dit vetzuur reguleert de omega 6 vetzuur arachidonzuur (AA). Het is belangrijk dat de AA niet te hoog of te laag wordt. Het is goed om veel verse producten te eten en de bewerkte voedingsproducten zoveel mogelijk te laten staan.
Producten met een hoog gehalte aan omega 6 vetzuren zijn bijvoorbeeld:
- plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en sojaolie
- varkensvlees, vet en producten gemaakt van varkensvlees
- rood vlees en producten gemaakt van rood vlees
- palmolie en producten die palmolie bevatten, zoals gebak, crackers, gebakken aardappelen en chips
- tarwe en producten gemaakt van tarwe
Naast het verminderen van omega 6 in de voeding is het ook goed om de omega 3 in de voeding te verhogen.
Producten met een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren zijn bijvoorbeeld:
- vette vis en producten gemaakt van vette vis (EPA, DPA & DHA)
- zeevruchten en algen (EPA, DPA & DHA)
- plantaardige olie, zoals koolzaadolie en lijnolie (alpha-linoleenzuur)
- spinazie, brussels lof (alpha-linoleenzuur)
- bessen, zoals bosbessen en rode bessen (alpha-linoleenzuur)
- walnoten (alpha-linoleenzuur)
Omega supplementen
Een andere manier om de verhouding omega-6:3 te verbeteren is door omega supplementen in te nemen. Wanneer je een keuze maakt, is het goed om stil te staan bij de ingrediënten. Check in ieder geval of de supplementen geen omega 6 vetzuren bevatten. Daarnaast is het belangrijk dat de olie rijk is aan zowel marine omega 3 (visolie of algenolie) als polyfenolen (bijvoorbeeld olijfolie), zodat de olie vers blijft en niet gaat oxideren. Ik geef je graag een persoonlijk advies.
Dankbaar
Wij zijn onze chiropractor erg dankbaar. Tijdens een sessie wees hij ons op het belang van de omega-balans voor onze gezondheid en welzijn. We hebben onze omega supplementen vervangen door een betere en hebben
ons voedingspatroon onder de loep genomen. Na ongeveer 120 dagen hebben we een tweede test laten doen. Dit is de tijd, die nodig is om alle rode bloedcellen in ons lichaam te vernieuwen. Bij onszelf zagen we een groot verschil in de testuitslag. Een bewijs van wat we al voelden: waaronder meer energie, betere weerstand en toegenomen mentale kracht.
Milou van Rooij – de Vries, Maarssen
Health Centre Chõ
Bronnen:
- Balancetest
- A method for the direct evaluation of the fatty acid status in a drop of blood from a fingertip in humans: applicability to nutritional and epidemiological studies, Franca Marangoni, Claudio Colombo, and Claudio Galli (2003)
- Bioavailability and antioxidant effects of olive oil phenols in humans: a review, MN Vissers, PL Zock, MB Katan, European Journal of Clinical Nutrition (2004)
- Essential fatty acids in health and chronic disease, Artemis P Simopoulos (1999)
- Cognitive and physiological effects of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects, G. Fontani, F. Corradeschi, A. Felici, F. Alfatti, S. Migliorini and L. Lodi, European Journal of Clinical Investigation (2005)
- Measurement of the Omega-3 Index in Dried Blood Spots, William S Harris , and Jason Polreis, Annals of Clinical and Laboratory Research (2016)
- The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases, Artemis P. Simopoulos, Experimental Biology and Medicine (2008)
Reageer