Projectomschrijving

Zuur maakt ziek

Wanneer aan de hand van een meting blijkt dat de zuurgraad te hoog is, leidt dit bij cliënten nog wel eens tot een schampere opmerking: ”Ben ik nu toch een oude zuurpruim geworden?” Of wanneer ik in overleg een aangepast dieet heb samengesteld: ”Dat wordt dan door de zure appel heen bijten.” Het lijkt tegenstrijdig, maar wanneer je te zuur bent, is het namelijk beter een zure appel te pakken dan een zoete.

Wat veel mensen niet weten is dat allerlei gezondheidsklachten kunnen ontstaan uit het verzuren van het lichaam. Voeding, stress, medicijnen en overmatig sporten produceren na verbranding zure afvalstoffen. Om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden moet het lichaam deze zure stoffen uitscheiden.

Tijdens een rondje supermarkt is het niet moeilijk een kar vol met dierlijke eiwitten, suikers, vetten, alcohol, koffie en frisdranken mee naar huis te nemen. Door stress en voornoemd ‘supermarkt­voedsel’ ontstaan veel zure afvalstoffen in het lichaam. Zo veel afval dat het lichaam deze niet meer kwijt kan. Noodgedwongen stopt het lichaam deze dan onder andere in gewrichten, bindweefsel, spieren en bloedvaten. Afhankelijk van de opbergplaats die het lichaam uitzoekt kunnen allerlei klachten ontstaan zoals spierpijnen, gewrichtspijnen, moeheid, huidklachten, schimmelinfecties en ontstekingen. Wanneer het zuuroverschot chronisch wordt en de aanleg hiervoor aanwezig is kunnen chronische aandoeningen ontstaan zoals diabetes, ernstig tandbederf, jicht, artritis, artrose, nierstenen, osteoporose, hoge bloeddruk, fibromyalgie en reuma. Wanneer je van je lichaam geen afvalbak wilt maken is het verstandig je te verdiepen welke omstandigheden de zuurgraad bevorderen. Je hoeft je hierna je verdere leven echt niet als een monnik te gedragen om te voorkomen dat je ziek wordt. Zolang je bewust kiest wanneer je ‘zuur’ wilt genieten in plaats van ‘puur’. Door goed op je lichaam te letten weet of voel je wanneer jouw ‘zure afvalbak’ overloopt en je het iets rustiger aan moet doen. Vind je dit lastig, kun je advies inwinnen van een natuurgeneeskundig therapeut.

Manja Bodde, Apeldoorn
Ontstress nu

Gratis adviesgesprek