Projectomschrijving

10 EHBO-tips voor een ontspannen vakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. We dromen van rust en zon, van verre oorden of heerlijk kamperen in de vrije natuur. Maar al te vaak blijkt dat we niet ontspannen op reis gaan en we toch wel wat ongemakken tijdens reis en verblijf tegenkomen. Met de volgende 10 EHBO-tips voor een ontspannen vakantie ga je goed voorbereid op reis.

10 EHBO-tips voor een ontspannen vakantie:

  1. Zonnebrand: oeps, de eerste dagen te lang in de zon geweest. Neem propoliscrème mee en smeer de aangedane huid in; of je doet Aloë Vera of Goudsbloem erop. Goudsbloem staat ook bekend als Calendula.
  2. Zonnesteek: drink voldoende water (1½-2 liter per dag) en drink water vóórdat je dorst hebt.
  3. Hoofdpijn in de vakantie: zorg ervoor dat je ontspannen vertrekt. Laat je voor je vakantie masseren, bijvoorbeeld een voetreflexmassage. Magnesium werkt ook goed bij migraine en spanning. Het kan ook een teken zijn, dat je te weinig water hebt gedronken.
  4. Bijen- of wespensteken: je haalt de angel eruit met je nagel of een mesje. Heeft een bij je gestoken? Omdat een bij steekt met base, kun je het beste deppen met azijn. Heeft een wesp je gestoken? Een wesp steekt met zuur, dep dan met verdunde ammonia.
  5. Tekenbeet: doe niets op de huid voordat je de teek verwijderd hebt met een tekenlepel of tekentang. Als je de teek helemaal verwijderd hebt, kun je er Johannesolie* (olie van St. Janskruid) op doen. Blijf letten op signalen op je huid en in je lichaam na een tekenbeet (zie ook tegeltjeswijsheid Geef-jezelf-de-ruimte-als-anderen-zich-opdringen)
  6. Snij- en schaafwonden: doe Johannesolie*, Aloë Vera en Goudsbloem op je huid.
  7. Brandnetels: tijdens het wandelen door brandnetels gekomen? Naast brandnetel vind je weegbree of hondsdraf. Kneus de bladeren en doe ze op de huid.
  8. Verzwikte enkels: Arnicakorrels of –zalf. Een goedkoop alternatief is koolbladeren kneuzen en om de enkel leggen.
  9. Diarree: je neemt een appel en die rasp je, laat de appel iets bruin worden en strooi er kaneel over. Je kunt ook een theelepel vlozaadvezels in een glas water doen, roeren en opdrinken. Vlozaad komt van de weegbree, ook wel psyllium genoemd.
  10. Obstipatie: de gedroogde vlozaad zorgt voor een goede stoelgang; doe een theelepel vlozaad in een glas water, roeren en opdrinken.

Johannesolie
Werkt alles wat lichaamsvreemd is eruit.
* Niet gebruiken bij antidepressiva, bloedverdunners, voor een operatie en tijdens een chemokuur. Na gebruik van Johannesolie oppassen in de zon i.v.m. overgevoeligheidsreacties.

Aloë Vera
Kalmeert de huid bij zonnebrand, snij- en schaafwonden, insectenbeten, verstuikingen en brandende voeten.

10 EHBO-tips voor een ontspannen vakantie_goudsbloemGoudsbloem (Calendula)
Kalmeert de huid bij zonnebrand, oppervlakkige kwetsuren, schaafwonden, snijwonden en insectenbeten.

 

 

Deze 10 EHBO-tips zijn er om je vakantie ontspannen te laten verlopen. Vergeet niet te genieten!
Kom weer in het nu, door heerlijk met je blote voeten over het strand te lopen en schelpjes te zoeken of door het gras te lopen en intussen weegbree en andere kruiden te plukken!

José Dusol, Apeldoorn              www.praktijkjosedusol.nl

 Gratis adviesgesprek